Тракия икономическа зона има за цел да стане все по-привлекателна

...
Тракия икономическа зона има за цел да стане все по-привлекателна
Коментари Харесай

Тракия икономическа зона става по-привлекателна за инвеститорите

Тракия икономическа зона има за цел да стане все по-привлекателна за вложителите, усвоявайки средствата по Концепцията за интегрирана териториална инвестиция (КИТИ) на региона. В сегашния програмен интервал точно те са главен инструмент за приемане на европейско финансиране, а главната цел на този нов метод е превъзмогване на районните разлики. 
За КИТИ
Проектът по КИТИ е на обща стойност 140 млн. лв., заяви на конференция изпълнителният шеф на ТИЗ Пламен Панчев, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му това е българският отговор на плана за реиндустриализация.

Проблемите за решение, които са си сложили в индустриалната зона, са нова и по-добра електрическа инфраструктура, ВиК мрежа, инфраструктура за бизнес и предприемачество, възстановяване на връзката сред бизнеса и образованието и други

И всичко това ще бъде в помощ както на жителите на област Пловдив, по този начин и на вложителите в региона, изясни Катя Стайкова пред Economic.bg.

Концепцията съдържа планови хрумвания, които се финансират от повече от една стратегия, съфинансирана от европейските фондове:
Програма " Развитие на районите " 2021 - 2027 - 6 планови идеи;Програма " Образование " 2021 - 2027 - 1 планова идея;Програма " Развитие на човешките запаси " 2021 - 2027 - 1 планова концепция.
Концепцията ползва интегриран териториален метод, с което се цели развиване на модел на партньорство и поощряване на съдействието сред разнообразни настоящи лица на локално равнище – локалните управляващи и заинтригуваните страни, настоящи на територията на Тракия икономическа зона.

КИТИ адресира потребностите на три общини – Пловдив, Марица и Куклен на територията на ЮЦР.
Какви са проектите 
Реализацията на плановете по тези интегрирани вложения имат за цел да оползотворят икономическия
капацитет на Южния Централен регион като център на промишлеността в страната и в същото време ще се разрешат някой от главните проблеми за икономическото развиване на района.

Единият от тях е да се построи изчезнала все още електрическа инфраструктура, която да увеличи ел. мощности и сигурност в района. Ще бъдат построени нови подстанции, реорганизация, удвояване и изместване на електропроводи в северната част на Пловдивска област в община Раковски и " Марица ", сподели изпълнителният шеф на Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, представен от Българска телеграфна агенция. По огромната част от бюджета над 70 млн. лв. е планувана за тези действия.

Тракия икономическа зона е необичаен образец за капацитета за развиване на индустриалните зони и техния смисъл за реиндустриализация освен на България, само че и на цяла Европа, разяснява Цачев. Според него реализирането на плана ще докара до съществени позитиви за развиването на целия Южен централен регион ". 

Изграждането на нов колектор за отпадъчни битови води в индустриалната зона до с. Калековец, община " Марица ", който чрез нужната ВиК инфраструктура ще води същите от индустриалната зона до северен обходен колектор на Пловдив, а оттова в Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) - Пловдив, също е част от плана. С него ще се реши дълготраен инфраструктурен, само че и екологичен проблем в общ. Марица. Предвижда се и построяването на канализация за отпадъчните битови води в индустриална зона " Куклен " и връзка с планувана ПСОВ на Куклен.

Изграждането на над 35 000 кв.м инфраструктура за бизнес и предприемачество на територията на двете общини ще притегли нови стратегически вложители, считат от ТИЗ. ) Предвидено е създаване на здания за произвеждане и депозиране на обща повърхност от 17 000 кв. м. на територията на частни терени, благосъстоятелност на „ Сиенит Инвест “ АД (10 000 кв.м.) и „ Бизнес център 2 “ ООД (7000 кв.м.) на територията на Въглеродно-неутрален промишлен парк (ВНИП)- Марица. Изграждане на 3 здания със смесено предопределение - офиси, заведения за хранене, търговски обекти и жилища, на обща повърхност от 10 000 кв. м. на територията на частни терени, благосъстоятелност на „ Сиенит Строителна Група “ АД във ВНИП-Марица.

В концепцията е заложено оправянето и с още една тематика, която е мощно залегнала в ръководството на Икономическата зона - подобряването на връзката между образованието и бизнеса. Това ще се случи чрез предоставянето на качествено дуално образование и пробно стажуване на учениците от Професионална гимназия по машиностроене - гр. Пловдив (ПГМП). Чрез дуално образование учениците ще имат достъп до спомагателна професионална подготовка, която да подобри уменията за работа в действителна среда, да увеличи съответните и на практика познания и по-добрата им интеграция на пазара на труда. Те ще получат и стаж в асоциираните сътрудници (Сдружение „ ТИЗ “ и неговите членове) с фокус цифрова и зелена стопанска система, наследник напредък, промишленост 5.0 и избраните предпочитани браншове за развиване в ЮЦР. За учителите са планувани обучения за постигане на нужните пълномощия и връзка с пазара на труда, както и съдействие за развиването на основните им пълномощия.

Реализацията на концепцията ще се способства за понижаване на неактивните/безработните лица на територията на ЮЦР, посредством даване на характерни образования за съответно работно място и претовареност. Целевата група за активността са 8 индивида, които са безработни и/или неактивни лица – младежи на възраст до 29 година, които все още на включване в интервенцията са с главно и по-ниско обучение и без подготовка и/или неактивни младежи на възраст до 29 година и младежи NEETs (не участващи в претовареност, образование и образование).

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР