Поредна инициатива за възстановяване на парка в Баня събра тази

...
Поредна инициатива за възстановяване на парка в Баня събра тази
Коментари Харесай

Кметът и доброволци възстановяват прекрасния парк на Баня

Поредна самодейност за възобновяване на парка в Баня събра тази неделя над 20 доброволци от деца до възрастни. С активността си децата, младежите и мъжете работеха интензивно, за  да почистят от шубраци, треви и паразитни растения региона към перголата в сърцето на парка и дружно с  кмета Стамен Гешев да възкресят тогавашната горделивост на Баня.

Инициативата бе оповестена от Иван Иванов, само че тя има десетки съидейници и почитатели. Точно в 9.00 часа в неделя, както бе оповестено началото на трудовия ден, край перголата със свои принадлежности пристигнаха Пламен, Илия, Николай, Евгени, Йордан, Иван и още доста младежи и мъже.

Събрали сме се дузина съпричастни жители, доброволци от разнообразни възрасти, както и деца, изясни Иван Иванов. Всички ние желаеме да живеем на по-добро място, оптимисти сме и имаме вяра, че сме късметлии да живеем в Баня.  Всички се отзоваха с голямо предпочитание. Днес ние почистваме региона зад перголата, отстраняваме издънките по дърветата, чистим храстите. Целта ни е да стигнем до ул. „ Александър Стамболийски “ и да свържем региона на перголата с детската площадка, описа Иван, който работеше дружно с главната група по разчистването региона.

 Самостоятелно на метри от групата Иван Гешев приготвяше бетонирането на основите за гредите на перголата, а Йордан със своята косачка косеше тревите край централната алея, с цел да се трансформира този терен в поддържана зелена повърхност. Сега косачката върви малко по-бавно, само че идващия път мястото ще е квалифицирано и  ще става по-бързо, показа той с кмета Стамен Гешев. Готов съм да подкрепям с косачката това място целогодишно, зарече се Йордан.



Възстановяването на изоставения при започване на 90-те години хубав парк с повърхност от 240 декара е една от най-големите фантазии на жителите на Баня. Това е и идея на кмета Стамен Гешев, споделена години  преди той да поеме  управлението на града. Поетапно кметството възвърне и обнови по-малките зелени градини  в града. В неделната акция Стамен Гешев бе неразделно с запалянковците, и като се изключи че подпомагаше активността им, персонално участваше в главните действия.



Тази пролет кметството стартира реорганизация на сърцето на парка, в което е ситуирана красива декоративна стена с чешма, украсена с два мраморни релефа, изобразяващи пауни. От двете и страни са останките на солидна пергола, пред стената е пустеещ шадраван.  Кметството достави дървен материал,  изгради алея с паважна настилка под перголата, обезпечава материали, с цел да бъдат осъществени главните строителни работи. А дарителска акция от групата „ С обич към Баня “ събра близо 15 хиляди лв. за другите действия.

Кметството ще провежда прекарването на електричество, стартирането на чешмата и фонтана и ще провежда дейностите, които изискват квалифицирана работна ръка. Ще възстановим това място, всички го желаеме, уверен е кметът Стамен Гешев.

Сегашната самодейността планува в три следващи недели доброволци да разчистят региона към перголата, с цел да стане тази част от парка налично  и привлекателно място за отдих и на локалните хора, и на гостите на Ба
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР