Поредицата от аварии на пернишкото парно през последните седмици са

...
Поредицата от аварии на пернишкото парно през последните седмици са
Коментари Харесай

Поредицата аварии на парното в Перник заради неремонтирана мрежа

Поредицата от повреди на пернишкото парно през последните седмици са поради това, че притежателят му не е вложил в поддръжката и ремонтите на преносната мрежа, сочи инспекция на енергийното министерство, чиито резултати бяха оповестени в петък.

Всичко е тръгнало от пожар на 19 февруари, породен от късо съединяване на шесткиловолтов маслен кабел, при който са били засегнали и други кабели. Това довело до прекъсването на електрозахранването към съществени уреди в топлофикацията. Сред тях е бил и завод " Въглеподаване “. Централата работи главно на въглища и, въпреки да е имала задоволително въглищни ресурси, поради прекратения достъп до това горива се наложило да превключи котлите си да работят с природен газ. Новото гориво обаче не е съумяло да доближи нужната топлинна мощ на оборудванията и затопляната вода е била с 10-20 градуса по-ниска от одобрената по график.

Отделно сдружението, част от бизнеса на Христо Ковачки, в последните пет години не е вложило в подмяната на амортизирани сектори от дългата 136 151 метра топлопреносна мрежа. През последните пет години топлофикационното сдружение не е правило планова замяна на амортизирани сектори на мрежата. Ремонти били правени единствено при спешни пробиви на топлопроводите, които през 2017 година нарастнали с 30 % по отношение на миналата година.

Резултатите от инспекцията на ведомството за качеството на топлоподаването ще бъдат предоставени на Комисията за енергийно и водно контролиране, който настрана стартира лична инспекция по случая с оставените на студено перничани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР