Япония е на път да излъчи слънчева енергия от Космоса

...
Япония е на път да излъчи слънчева енергия от Космоса
Коментари Харесай

Космическите слънчеви електроцентрали могат да решат много проблеми

Япония е на път да излъчи слънчева сила от Космоса към Земята през идната година, две години след сходно достижение, реализирано от инженери от Съединени американски щати . Разработката бележи значима стъпка към допустима построяването на галактическа слънчева електроцентрала , която може да помогне на света да се откаже от изкопаемите горива.

Коичи Иджичи, консултант в японския проучвателен институт Japan Space Systems , очерта пътната карта на Япония към орбитална проява на дребна галактическа слънчева електроцентрала, която ще предава безжично сила от ниска околоземна орбита към Земята .
 
Japan is poised to harness solar power from space and beam it down to Earth as early as next year. This advancement signals a significant stride towards a potential space-based solar power station.…
— Thomas Frey CSP (@ThomasFrey)
„ Това ще е дребен спътник, към 180 кг, който ще предава към 1 киловат мощ от надморска височина 400 километра “, споделя Иджичи. Един киловат е към количеството мощ, належащо за работа на домашен апарат, като дребна съдомиялна машина, за към час. Следователно демонстрацията не е покрай мащаба, нужен за комерсиална приложимост.

Космическият транспортен съд ще употребява бордов фотоволтаичен панел с повърхност от 2 кв. м, с цел да зарежда батерия. След това насъбраната сила ще се трансформира в микровълни и ще се излъчи към приемна антена на Земята. Тъй като галактическият транспортен съд пътува доста бързо - към 28 000 км/ч - антенните детайли ще би трябвало да бъдат разпръснати на разстояние от към 40 км, ситуирани на 5 км един от различен, с цел да обезпечат задоволително сила с цел да бъдат предадени.
 
Japan is getting ready to test its space-based solar power station next year.
— Space and Technology (@spacetech94)
Мисията, част от план, наименуван OHISAMA (на японски за „ слънце “), е на път да започва през 2025 година Изследователите към този момент са показали безжично предаване на слънчева сила на земята от стационарен източник и възнамеряват да извършат предаване от аероплан през декември. Самолетът ще бъде екипиран с еднакъв фотоволтаичен панел, какъвто ще се употребява на галактическия транспортен съд, и ще излъчва мощ на разстояние от 5 до 7 км, съгласно Иджичи .

Базирано в Космоса произвеждане на слънчева сила , разказано за първи път през 1968 година от някогашен инженер на Apollo Питър Глейзър, се смята за научна фантастика. Въпреки че е теоретично осъществима, технологията се счита за непрактична и прекомерно скъпа, защото изисква големи структури да бъдат съединени в орбита, с цел да се създаде нужната мощ.
 
Japan’s mini space-based solar power plant to beam energy home by 2025
— Lifeboat Foundation (@LifeboatHQ)
Но съгласно специалисти, тази обстановка се е трансформирала вследствие на неотдавнашния софтуерен прогрес и неотложната нужда от декарбонизиране на международното произвеждане на електрическа евергия, с цел да се спре изменението на климата.

За разлика от множеството технологии за произвеждане на сила от възобновими източници, употребявани на Земята, в това число слънчева сила и вятърна сила, галактическата слънчева сила може да бъде налична непрекъснато, защото няма да зависи от времето и часа на деня.

Понастоящем атомни електроцентрали или електроцентрали, работещи с газ и въглища, се употребяват за покриване на търсенето, когато вятърът стихне или след залез слънце.

Подобренията в технологиите биха могли да оказват помощ за частичното разрешаване на казуса в бъдеще. Но някои елементи от пъзела към момента липсват, с цел да се обезпечи безпроблемно въглеродно неутрално зареждане доникъде на този век, както е планувано в интернационалните съглашения за изменението на климата.

Развитието на роботизираните технологии , подобренията в успеваемостта на безжичното предаване на сила и, най-важното, идването на гигантската ракета Starship на SpaceX може да разреши галактическата слънчева сила да стане действителност, споделят специалистите на конференцията, провела се в Япония за оповестяването на начинанието.

Миналата година спътник , издигнат от инженери на Caltech като част от задачата Space Solar Power Demonstrator , излъчи слънчева сила от космоса за първи път. Мисията, която завърши през януари, беше маркирана като значим крайъгълен камък.

В развой на подготовка са още доста галактически демонстрационни планове за слънчева сила. Технологията се учи от галактически и проучвателен организации по целия свят, в това число Европейската галактическа организация, Агенцията за напреднали проучвателен планове на защитата и Военновъздушните сили на Съединени американски щати. Търговски компании и стартъпи също създават концепции, употребявайки наличността на Starship и появяването на усъвършенствана галактическа роботика.

Не всички обаче са въодушевени по отношение на капацитета на галактическата слънчева сила. През януари NASA разгласява отчет, поставящ под въпрос осъществимостта на технологията. Трудността и количеството сила, нужна за създаване, изстрелване и сглобяване на орбитални електроцентрали, значи, че силата, която създават, ще бъде прекомерно скъпа - 61 цента на киловатчас, спрямо едвам 5 цента на киловатчас за основани на Земята слънчеви или вятърна сила.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР