Пореден протест организираха тази сутрин потърпевшите от каменната кариара „Белащица“,

...
Пореден протест организираха тази сутрин потърпевшите от каменната кариара „Белащица“,
Коментари Харесай

Протестиращи оставиха чували с прах пред Швейцарското посолство

Пореден митинг проведоха тази заран пострадалите от каменната кариара „ Белащица “, експлоатирана от швейцарския холдинг „ Холсим “. От добива в кариерата най-пострадали са пловдивските села - Белащица, Цар Калоян, Брани поле, Брестник, Марково, Гълъбово, гр. Куклен. Жителите им от години сигнализират, че кариерата трови въздуха, унищожава природата, застращава здравето им.

„ Дишаме прахуляк, не въздух! “, обявиха протестиращите и демонстрираха чували с тънък бял прахуляк, който се отделя при работата в кариерата. На чувалите бяха сложени надписи на британски език-„ Произведено от швейцарска компания в България”.



„ Това е нашият „ подарък “ за посланика на конфедерация Швейцария у нас, Н.Пр. Мюриел Берсе Коен. Не един път сме предупреждавали, че кариерата поврежда природата и замърсява въздуха, в този момент демонстрираме образно какво сме принудени да дишаме. “, обявиха протестиращите и оставиха чувалите пред вратите на посолството.

Емил Георгиев от „ Екогласност” сподели, че: „ …тъй като госпожа посланичката не откри време да пристигна да прегледа на място Западните Родопи и да се полюбува на резултата от активността на швейцарската компания „ Холсим” на място, взехме решение да й донесем специфичен подарък, това което локалните хора получават постоянно като резултат от работата на кариерата до Белащица-прах!”.



В края на декември, предходната година, поданици на пострадалите ксела и ПК Екогласност имаха среща с посланичката на Швейцария у нас, на която я срещнаха с вредите, които швейцарската компания нанася на региона-запрашаване, липса на наложителното по наставления оросяване на терена, доста нарастване на респираторните болести, застрашени водоизточници, липса на рекултивация, работа отвън координатите на позволената концесия. Посланичката даде обещание да отиде на място, да се запознае с проблемите на хората и да спомага в разговора по разрешаването им.



Повече от половин година след срещата в посолството нищо не се е трансформирало, с изключение на признанието на Министерство на енергетиката, че концесионерът „ Холсим” добива естествени благосъстояния отвън позволените граници, което излиза наяве от наказателно разпореждане на Министъра на енергетиката от 21.05.2019 и за това нарушаване сдружението е глобено с 50 000 лева

Протестиращите към този момент близо три години поданици на Западните Родопи и Екогласност са разочаровани от бездействието на посланика на Швейцария у нас, те подчертаха, че Швейцария е известна в България с прелестната си природа и блян на всички българи е нашата, българска природа да остане също чиста и привлекателна, а швейцарските компании да не бъдат свързвани с разрушителни дейности на наша родна земя.



В особено послание до госпожа Коен протестиращите написаха:
„ И сме надълбоко сюрпризирани по какъв начин по този начин тъкмо една швейцарска компания си разрешава да вреди на екологията и здравето на хората в този регион.
Действия на тази швейцарска компания разколебават вярата и смисъла на 103-годишните двустранни дипломатически връзки, които имат България и Швейцария.”

Протестиращите са подали сигнали до Прокуратурата, Национална агенция за приходите, ДАНС, Министерство на околната среда и водите и МЕ с нарушаванията позволени от концесионера.
„ Няма да се изморим, към този момент три години протестираме и сигнализираме държавните институции по екологичните проблеми в региона на Белащица. Ще продължим тръгнахме от Родопите, стигнахме до София, ще отидем и в Брюксел!” сподели Емил Горгиев от Екогласност.

На въпрос на „ Блиц “ какво е трайното решение на казуса, ръководителят на ПК "Екогласност " Емил Георгиев отговори: „ Няма да допуснем нова концесия! “.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР