Пореден повод за съмнения в действията на главния прокурор Иван

...
Пореден повод за съмнения в действията на главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Рашков: Прокуратурата бави нарочно разследванията за Борисов

Пореден мотив за подозрения в дейностите на основния прокурор Иван Гешев даде вътрешния министър Бойко Рашков. Според шефа на Министерство на вътрешните работи обвинител №1 преднамерено е бавил няколко производства, свързани с някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Сред тях - и абсурдът с къщата в Барселона.
" В документите от Испания има доста забавни неща за хипотетична държанка и лица, свързани с някогашната СИК, сред които и Борисов. За мен прокуратурата съзнателно не е работила. Както е забавяла няколко производства, станали обществено известни с това, че се свързват с Борисов. Във всяка догадка, при която имаме сходна връзка, прокуратурата прави всички допустимо тези събития да останат неизяснени навреме макар нарасналото публично внимание към тях ", съобщи министър Рашков пред в. “Сега”.

Прокуратурата, съгласно Рашков, послъгва, що се отнася до изказванията, че от Испания се чакат данни. Освен това, съгласно силовия министър, обвинителите не могат да убедят никого, че бащата на Мис Бикини Борислава Йовчева е в положение да купи сходен огромен парцел в тузарски квартал на Барселона, в случай, че е водопроводчик.

" В момента, в който аз споделих обществено, че ми е известно, че испанските управляващи са изпратили материали, които се намират към този момент в България и които аз съм прочел, прокуратурата стремително се задвижи и като да беше извънредно " обезпокоена " от това, че публицистите знаят за този материал. Имах ултиматум да показва материала в съответен час - 15 часа на 15 февруари 2022 година Пита се в задачата за какво този материал в този момент изисква незабавното показване в прокуратурата, а дейностите на прокуратурата по целия случай не е незабавно ", запита министърът.

Това не са единствените подозрения, които витаят към законосъобразността на дейностите на обвинител №1. Според думите на Рашков Иван Гешев е нарушил закона и като непозволено е изземвал каузи от Ямбол, свързани с пътни поправки, които са били прехвърляни в София.

Не е ясно защо тъкмо става въпрос. Ямболският уебсайт NetNews обаче преди към месец разгласява следствие, съгласно което едни от най-често употребяваните и натоварени републикански пътища в региона са без акт 16, а също така за тях няма издадено строително позволение.

Рашков разяснява и сагата с “Булгаргаз”. Според вътрешния министър прокуратурата пречи на силовото ведомство да работи по следствието.

" Материалите, които са събрали чиновниците от Групово дело " Национална полиция ", са изпратени по искане на Софийската градска прокуратура на 9 февруари. До момента тези материали стоят там и не сме осведомени какво вършат по тях. Нещо доста неприятно, което ми рапортуваха - ръководителката на градската прокуратура влезнала в кабинета, където разговаряли проверяващите и прокурора, и е споделила: " Какво бързате толкоз доста, няма мъртвец в тази ситуация?! ". Представяте ли си каква настройка има в прокуратурата?! ", изясни министърът.

Сагата с джипа на Горанов

Приключва сагата с джипа на някогашния финансов министър Владислав Горанов, който се оказа търсен от “Интерпол”. Скандалът избухна в края на предходната година, когато Горанов бе заловен на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Калотина” с возилото, а граничните служители на реда му разрешиха да се върне назад и да напусне страната с друга кола.

“Автомобилът е със странна история. По изказвания на самия Горанов той е получил на лизинг чисто нов автомобил. По изказвания на притежателя на компанията автомобилът също бил нов. Той обаче е с регистрация от 1-ви януари 2018 година по информация, която са създали нашите чиновници. Установено е, че е създаден през август 2018 година Тоест регистрацията на автомобила по документи предхожда самото произвеждане. Второ - необичайно е, че тъкмо досието на този джип не участва в архивите на КАТ. За всички други коли за простосмъртни български жители може да се направи информация. За този няма следа”, уточни Рашков.

В идващите дни ще се вземе решение във връзка с чиновниците на гранична полиция, които са разрешили на Владислав Горанов да напусне страната. Със сигурност ще има санкции.

Схемите от “Хемус” - приложени и за язовирите

Схемите за източване на огромни средства при градежа на Автомагистрала “Хемус”, за които стана ясно преди месеци, са били употребявани и при ремонта на язовирите, оповести още Рашков. Възложени са строително-ремонтни действия, без обаче да са налице нужните строителни бумаги.

“Трябвало е да се укрепи дигата на водоема в землището на с. Антоново, Търговищко, от 35 000-36 000 кв. м, за което са били отделени близо 3,5 млн. лева от ДКК. Цялата сума е била изплатена на изпълнителя. В хода на инспекцията е открито, че преведената сума е прекомерно огромна и от изпълнителя се чака да възвърне наддаденото”, уточни Рашков.

Материалите са пратени в прокуратурата, само че до момента тя не е реагирала и в Министерство на вътрешните работи няма сведения за формирано досъдебно произвеждане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР