Пореден гаф беляза тазгодишната кампания по прием на ученици в

...
Пореден гаф беляза тазгодишната кампания по прием на ученици в
Коментари Харесай

Нов гаф при приема в 1 клас - СО променя условията в 12 без 5

Пореден гаф беляза тазгодишната акция по банкет на възпитаници в първи клас в София. След като централизираната електронна система за кандидатстване, която т.г. се вкарва за първи път, тръгна с  и, и откакто родители бяха сюрпризирани с в този момент се оказва, че общината трансформира в последния момент условията за записване на признатите деца.

Става дума за случаите, при които детето е класирано на първо класиране в не най-желаното учебно заведение и желае да взе участие във второ класиране. Според изявления на шефа на дирекция " Образование " в Столичната община Мария Минчева от февруари месец, няма проблем то да кандидатства отначало, като е към този момент записано в първото учебно заведение. " Няма ограничаване, откакто към този момент родителят е записал детето си, да опита да направи кандидатура за по-желаното от него учебно заведение. В този случай не е наложително детето да се отписва от това, в което е записано. Това би означавало, че губи мястото си, а може да не бъде признато в другото учебно заведение. В случай, че детето бъде класирано обаче, би трябвало да изтегли незабавно документите си и да се запише в по-желаното ", споделя тя пред. Същото е напътствието, обещано на родителите и в Ръководството на Столична община за кандидатстване в първи клас - в него (т.12) написа, че " при положение, че при присъединяване в последващо класиране детето е получило по-желано място, родителят има опция да го запише, при което след заемането на неговото място системата освобождава мястото, заето при предходното класиране и записване ", т.е. това допуска, че първото място му се пази, защото е записано на него.

Вчера обаче от Общината дадоха изненадваща конференция, на която около съобщаването на данни колко деца са кандидатствали до през вчерашния ден - 10 555, направиха и уточнения по отношение на записването, които се оказаха противоположни на това, което десетки родители са били осведомени. Минчева опита да замете казуса, заявявайки, че дава уточнения поради многото родители, обвиняващи Следствен отдел към окръжна прокуратура в смяна на логаритъма в последните няколко дни. " Алгоритъмът е оповестен още при започване на акцията. Последните дни, по гледище на наставнически огранизации, единствено преведохме на нормален език логаритъма и разписахме стъпките пред родителите ", уточни тя. Във фейсбук обаче майки разпространиха елементи от въпросния логаритъм, в който родителите са информирани именно, че могат да не отписват детето си от първото учебно заведение, в случай че вземат участие във второ класиране. 

Шефът на дирекция " Образования " все пак се извини, че преди месеци е декларирала нещо, което опонира на наредбата, и изясни, че в случай че дете желае да взе участие на второ класиране, то би трябвало да се отпише от първото учебно заведение, като по този метод мястото му в първото се губи. " Няма право да пази мястото си, другояче ще се болократ повече места и останалите деца няма да могат да се класират. Ако допуснем бранене на място, ще могат да се освободят места чак при трето класиране, което е неприемливо ", съобщи тя. Т.е. в случай че дете към този момент е записано в обещано учебно заведение, не може да взе участие в последващо класиране, в случай че не се отпише оттова - тъкмо по този начин, както съгласно Следствен отдел към окръжна прокуратура е било и предходната година, само че без тогава да има комплициране на родителите с неверни послания. " Няма основна смяна в логаритъма по кандидатстване за първи клас ", бяха безапелационни от Следствен отдел към окръжна прокуратура. 

" Това, което чухме през днешния ден на брифинга (вчера - бел.ред.) беше пълна неистина . Няма по какъв начин три месеца (от февруари, когато е прословутото изявление на госпожа Минчева) до през вчерашния ден да се популяризира несъзнателно сбъркана информация. Ако беше по този начин, нямаше да има този текст в управлението " (въпросната точка 12 - бел.ред.). Категорично е направена смяна в последния миг. И вместо да си поемат отговорността, излизат " да ме успокоят " и да ми загатнат, че в случай че не ми харесва, има частни учебни заведения ", написа майка във фейбук, подкрепена от десетки други родители.

" Защо два месеца в уеб страницата на Системата стои Ръководство на потребителя (и сега си е там), в което ясно написа, че след банкет в първо класиране, детето може се запише и да продължи да взе участие в последващи класирания и да се отпише от това учебно заведение единствено, в случай че бъде признато в друго, по-желано? Защо 48 часа преди затваряне на системата променяте тотално това посредством " Алгоритъм " - и отнемате тази опция за следващи кандидатствания? Защо не ги регламентирахте тези въпроси още в самата Наредба? Защо нищо не споменавате за всички тези проблеми, които създавате часове преди заключване на системата? Защо не кажете, че места ще има за всички деца, само че някои от тях ще би трябвало " да попълнят сградния фонд " в покрайнините на София, надалеч от местоживеенето си, защото няма да могат всички от първа до трета група да се класират в кварталните учебни заведения? И още доста Защо, за какво, за какво??? ", пита различен родител.

" Извиненията не важат! В последния миг се извиняваме за нещо, което сме говорили, а се оказва, че е противоположното! ОСТАВКА на Минчева! ", приканва друг родител.

Майки недоволстват и против различен противоречив, според доста родители, миг при класирането - тегленето на чоп тогава, когато деца се окажат с идентични точки. В този случай ще се генерират така наречен " инцидентни номера " и децата с равни точки (или без точки) ще се борят с тях за останалите свободни места, участвайки във виртуална лотария. Родители виждат дискриминация в това, че се получава едно само инцидентно число при изтегляне на чоп във всяко учебно заведение, т.е. има неравнопоставеност, в случай че някои деца са на всички места с предни номера, а други - на всички места със задни - съгласно тях това " убива всички шансове за класиране по чоп на деца, получили най-големите цифри,  ако ще и 200 учебни заведения да посочат в кандидатурите си ".

Системата за кандидатстване в първи клас ще бъде затворена през днешния ден в 18 часа, а първото класиране излиза на 4 юни. Вчера от Следствен отдел към окръжна прокуратура приканиха родителите, които са показали единствено едно учебно заведение - такива са 3160 родители, да прибавят още школа поради риска да не бъдат признати в посоченото образователно заведение, в случай че към него има огромен напор. " Притеснително е, че толкоз доста родители са кандидатствали единствено в 1 учебно заведение, това е безпределно рисково. Разумно е да се посочат още няколко стремежи ", разяснява Диян Стаматов. Шефът на РУ-София Ваня Кастрева пък успокои, че места ще има за всички, като също уточни, че основна смяна в логаритъма за кандидатстване няма.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР