Пореден бивш висш служител във Facebook се изказа остро към

...
Пореден бивш висш служител във Facebook се изказа остро към
Коментари Харесай

Бивш мениджър във Facebook за влиянето на социалната мрежа днес

Пореден някогашен върховен чиновник във Фейсбук се изрече остро към феномена на обществените мрежи и отрицателното въздействие върху обществото. Чамат Палихапития застава преди близо 10 години на позицията вицепрезидент по въпросите на потребителския напредък. Тези дни той изнесе лекция пред студенти от Stanford Graduate School of Business, в която изрече надълбоко страдание за това, което е оказал помощ да бъде основано, заявявайки, че усеща виновност поради това.

„ Смятам, че създадохме принадлежности, които раздират обществото от вътрешната страна, раздират обществената тъкан, от която обществото е построено “, декларира Палихапития, представен от The Verge. Съветът му? Хората да си вземат дълга отмора от обществените мрежи.

„ Краткотрайните, напомпани с допамин взаимовръзки, които ние създадохме унищожават метода, по който действа обществото “, продължава той, визирайки онлайн връзката, задвижвана от лайкове, палци нагоре и сърчица. „ Няма естествен разговор, няма съдействие: единствено дезинформация, престореност. И това не е единствено американски проблем. Не става дума единствено за тези съветски реклами. Това е световен проблем “. Палихапития показа случай в Индия, при който неистина за отвличане в WhatsApp е довело до убийството на седем почтени. „ Ето с това си имаме работа. А представете си крайни обстановки, в които злоумишленици манипулират огромни групи хора да вършат каквото изискат. Това е в действителност неприятно, доста неприятно положение на нещата.

Палихапития упорства децата да употребяват обществените мрежи допустимо по-малко, като самият той не разрешава на своите деца да влизат в тях.

Палихапития не е единственият някогашен управител във Фейсбук, който приказва сериозно за обществените мрежи. Преди месец, един от първите вложители във Фейсбук, Шон Паркър също изрече сходно становище.

Той декларира в прав текст, че както той, Марк Зукърбърг и други са експлоатирали накърнимост в човешкото схващане. Използвали са потребността от самопризнание и валидация, която човек търси, като той е притеглен в това да разгласява и разгласява, търсейки харесване и утвърждение. „ Това е нещо, което би хрумнало навръх хакер като мен, защото експлоатираш накърнимост в човешката логика на психиката. Инвеститорите, основателите – аз, Марк, Кевин Систрьом от Instagram, всички тези хора, осъзнават напълно ясно какво вършат и все пак не престават да го вършат “, изясни той през ноември.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР