Поради многобройните си лечебни свойства, растението намира широко приложение в

...
Поради многобройните си лечебни свойства, растението намира широко приложение в
Коментари Харесай

Дюля – полезни свойства за жени, мъже, деца, по време на бременност и кърмене

Поради многочислените си лечебни свойства, растението намира необятно приложение в националната медицина.

Дюля – потребни свойства и противопоказания

Кога се събират плодовете на дюлята?

Ранните сортове стартират да узряват до началото на септември и могат да се употребяват незабавно. Късните сортове се берат през октомври.

Основното предписание при бране на дюля е да остане на клоните допустимо най-дълго. Когато плодовете стартират да падат от дървото, тогава е време за прибиране на реколтата. Но какво да извършите, в случай че настъпят студове, а късната дюля към момента седи крепко на клоните и има зелени петна? Определено би трябвало да приберете плодовете.

 дюля потребни свойства

Оставете ги на мрачно, хладно място от 20 до 40 дни до цялостното им узряване.

Хранителна стойност на елементарната дюля

Добре узрелите дюли съдържат органични киселини, фруктоза, нишесте, диетични фибри, пектин, етерично масло, танини, полифеноли. Семената включват тлъсто масло, слуз, гликозид амигдалин.

-протеини – 0,4 g;

-въглехидрати – 9,6–15,3 g;

-мазнини – 0,1 g;

-вода – 83,8 g.

Микроелементи в плодовете на дюлята:

-калий;

-магнезий;

-желязо;

-фосфор;

-калций;

-селен;

-мед;

-цинк;

-манган.

Също по този начин плодовете са богати на витамини А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, Е, С, К, РР.

Дюля и потребните й свойства.

Плодовете на дюлята имат бактерицидно и противовъзпалително деяние. При постоянен банкет с храната се понижават възпалителните процеси в организма, убиват се патогенните бактерии и вируси. Ето за какво, потреблението на златистият плод се предлага по време на зараза от остри респираторни инфекции и грип.

Дюлята инхибира някои паразити, стопира интоксикацията при положение на отравяне. В планинските региони отварата и сокът от пресни дюли от дълго време се употребяват за лекуване на болести на ушите, гърлото, носа и възпаления на очите.

Диетичните фибри всмукват непотребната вода, почистват стените на червата и ускоряват перисталтиката им. Жлъчният сок се възстановява, равнището на холестерола в кръвта понижава.

Пюрето от варени плодове се предлага при чернодробни болести, а също и като средство при анемия. Танините в пулпата оказват помощ при лекуването на стомашно-чревни разстройства, стопират диарията.

Слузта на семенните камери, в противен случай, работи върху червата като леко слабително, което оказва помощ при запек. Обгръщащото свойство на слузта се употребява необятно при лекуването на пародонтоза, колит, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Лигавичната инфузия оказва помощ за отбрана на храносмилателния тракт от дразнещите резултати на разнообразни медикаменти.

 Дюля – потребни свойства за дами, мъже, деца, по време на бременност и кърмене

Отлично средство при кашлица и бронхит.

Има отхрачващо деяние, заради което е чудесно средство при бронхит и за лекуване на кашлица.

Пресни или сварени дюли се употребяват за стабилизиране функционалността на панкреаса, дихателната и храносмилателната системи.

Дюлята намалява кръвното налягане.

Важно свойство на дюлята е способността да намалява кръвното налягане. Прясната дюля работи като лек диуретик, който понижава тежестта върху бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове и понижава отока.

Калият дружно с витамин С покачва защитните функционалности на организма, а в композиция с калций и пектин защищава клетките от навлизане на отрови и радионуклиди. Голямото количество желязо в плодовете оказва помощ в битката с анемията. При анемия се пие сироп от дюля.

Полифенолите, настоящи като антиоксиданти, се борят със свободните радикали в организма и забавят стареенето му. Значително намаляват риска от инсулт, сърдечни болести и рак.

Отварата от пулпа покачва апетита. Анални фисури и хемороиди се лекуват сполучливо с горещи компреси със сок от дюли. Пресният сок от дюли се употребява за лекуване на напукани зърна при майките кърмачки – постоянно срещан проблем в първите дни от кърменето.

За дами: Полезни свойства на дюлята.

Голямото количество антиоксиданти в дюлята подтикват тялото да се оправя по-лесно със напрежението и укрепва имунната система, в това число при Постановление на Министерски съвет. Тревожността и раздразнителността се намаляват, общият тонус се покачва, защото плодът е богат на фосфор, калций и калий, които вземат участие в укрепването на костната и мускулната тъкан, нервната, дихателната и сърдечно-съдовата система. Това разрешава на клетките да действат вярно, поддържайки хубостта и здравето на организма.

Фибрите в състава на плода, освен възстановяват храносмилането, само че основават в допълнение чувство за задоволеност, отвличайки вниманието от апетита. Така при дамите, които постоянно употребяват дюля, тежестта се намалява.

Редовната приложимост на запарка от пулпата на дюля оказва помощ при щедро маточно кървене. По време на менопаузата този необикновен плод има доста удобен резултат върху женският организъм, защото взе участие в регулирането на хемопоезата и нормализирането на работата на всички органи и системи.

На дамите мощно се предлага да включват дюля в диетата си.

Ползи от дюлята за мъжете.

Витамин А укрепва стените на кръвоносните съдове, възстановява сърдечната периодичност и улеснява кръвообращение.

Витамин РР е незаместим в протеиновия метаболизъм, контролира растежа на мускулната маса, забавя усвояването на глюкозата и предотвратява тромбозата. Това е изключително значимо при тежки физически натоварвания и спорт. Значителното количество желязо в състава на плода предизвиква хемопоезата.

Витамин С взе участие в общият метаболитен развой, в разграждането на клетките на мастната тъкан, покачва устойчивостта на стрес, има позитивен резултат върху потентността и либидото. В древността националните лечители препоръчвали дюлята на фамилии, които имали проблеми със зачеването, освен на мъжете, само че и на дамите.

Отвара от семена от дюля има дезинфекционен резултат върху кожата, облекчава дразненето и възпалението. Затова от антични времена се употребява като лосион за след бръснене.

Дюля по време на бременност.

По време на бременност дюлята се предлага на всички дами при липса на самостоятелна нетърпимост. И това не е изненадващо: плодовете на дюлята съдържат съвсем целия комплекс от витамини и микроелементи, които би трябвало да бъдат попълнени от бъдещата майка, с цел да може бебето й да се развива обикновено. Магнезий, калций, калий, фосфор, желязо – тези и други микроелементи са нужни в нараснали количества, тъй като точно от тях се образува организма на бебето.

Плодовите отвари и пюрета могат да бъдат същинско избавление в първия триместър от бременността, тъй като дюлята дейно оказва помощ при ранна токсикоза.

 дюля потребни свойства

Кърмене и изразходване на дюля от майката.

Въпреки всички преимущества на дюлята, е целесъобразно майката да не ги употребява през първите три месеца след раждането     , защото храносмилателната система на бебето към момента не е „ узряла “.

След това майка може да стартира с една лъжица сварена пасирана дюля. Не забравяйте да наблюдавате реакцията на детето към новата храна, която сте въвели във вашето меню. Ако няма податливост към запек и нищо не се трансформира в ежедневното храносмилане, тогава можете да продължите постоянно да въвеждате дюля в диетата ви, като последователно увеличавате дозата.

Въпреки това, кърмещата майка не би трябвало да прекалява с потреблението на плодовете, тъй като това може да докара до запек, както при бебето, по този начин и при нея. Най-добре е по една дюля един път на към 10 дни.

Полезна за деца, тъй като се смята за слаб алерген.

Дюлята може да се вкара директната диета на дете, само че не по-рано 12-месечна възраст и наложително във варена или задушена форма. Моля, преди да дадете дюля на дето ви, направете предварителна консултация с педиатър.

Всички витамини и минерали ще се запазят (с изключение на витамин С, който се унищожава при топлинна обработка). Дюлята се смята за ниско алергичен артикул, само че е належащо деликатно да се следи положението на детето при започване на допълващите храни. При първи признаци на алергия плодът би трябвало да се спре неотложно.

Трябва да се помни, че дюлята изисква подробно измиване, а от време на време и разчистване. Ако власинките от повърхността на плода попаднат в гърлото на детето, те могат да причинят зачервяване и суха кашлица.

Отслабване с дюля.

Дюлята съдържа малко глюкоза. Поради това, плодовете имат невисок гликемичен показател: единствено 35 единици. Това я прави потребна храна за хора страдащи от висока кръвна захар, както и за тези, които се борят с непотребните килограми.

Дюлята е отличен диетичен артикул. Порция печена дюля може да бъде сурогат на главното хранене на обяд или вечеря. Можете да прекарате „ дюлев “ разтоварващ ден. Между храненията е потребно да изпиете чаша запарка от сърцевината на плодовете, което усъвършенства метаболизма и предизвиква бързото пречистване на червата.

Диетичните фибри всмукват и извеждат непотребната течност от тялото. В плодовете няма мазнини и холестерол.

Листата от дюля съдържат тартронова киселина, която е виновна за преработката на въглехидрати, тъй че чаят от листа е доста потребен за тези, които се борят с наднорменото тегло.

Противопоказания.

Освен всички лечебни свойства, дюлята има и някои противопоказания. Известно е, че семето и пулпата на дюлята имат стягащо и фиксиращо деяние. При хора, които имат ентероколит или стомашна язва на стомаха, плодът може да провокира конвулсии и задръстване на червата, както и да раздразни лигавицата му.

Също по този начин би трябвало да се въздържате от ястие на дюля при положение на плеврит или запек. Мъхът, който покрива повърхността на плода, е нездравословен за гласните струни и ларинкса, заради което стартира кашлица и лигавицата на гърлото се нервира.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР