Поради липсата на валежи и екстремално високите температури добивите от

...
Поради липсата на валежи и екстремално високите температури добивите от
Коментари Харесай

Европа чака слаба реколта от слънчоглед заради жегата и сушата

Поради неналичието на превалявания и екстремално високите температури добивите от слънчогледово семе в Евросъюза могат да се окажат много по-ниски даже и от ревизираните в средата на август планирани данни. Водещата самостоятелна европейска организация Strategie Grains сподели, че тези опасения напълно не са напразни.

В месечния си отчет специалистите на организацията сведоха оценката си за размера на новата европейска слънчогледова годишна продукция до 9,17 млн.т, което е с 1,2 млн.т по-малко от предходната им прогноза и резултата от предходния сeзон и то при състояние, че площите заделени за развъждане на маслодайната просвета в Европейски Съюз бяха увеличени внезапно по отношение на миналогодишното ниво – с 13,4% до 4,99 млн. хектара.

Пазарните участници означават и обстоятелството, че поправената прогноза на Strategie Grains е даже с 530 хиляди тона по-малка от ревизираната надолу оценка на Министерството на земеделието на Съединени американски щати оповестена на 12 август.  

Европейските анализатори означават, че общите оценки за размера на реколтите от пролетниците в Евросъюза не престават да понижават, защото „ мощната суша и горещите талази удариха на първо място страните съществени производителки на тези култури в Общността ”.

При рапицата ситуацията е радикално друго. „ Маслодайната рапица се радва на положителни условия за развъждане през този сезон в множеството европейски индустриални зони и резултатите от реколтата са даже по-добри от предстоящото “, разяснява Strategie Grains. Прогнозната летва за размера на новата годишна продукция от маслодайната просвета е вдигната с 680 хиляди тона спрямо индикаторите от август, от 18,47 млн.т до 19,15 млн.т, а това е с 12,7 на 100 (2,15 млн.т) растеж по отношение на предходната година.

Европейските анализатори вършат умозаключение, че салдото на рапичното семе в Европейски Съюз през 2022/23 година ще бъде добър, само че пазарът за слънчогледово семе ще се характеризира с под напрежение баланс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР