Поради изостряне на политическите отношения между Русия и Европа, Германия

...
Поради изостряне на политическите отношения между Русия и Европа, Германия
Коментари Харесай

Защо Европа не може без внос на въглища от Русия

Поради " изостряне " на политическите връзки сред Русия и Европа, Германия е принудена да купува повече въглища вместо прероден газ, макар " зелената стратегия " и желанието да се отърве от най-мръсното изкопаемо гориво. В началото на годината делът на въглищата в енергийния баланс на страната се усили доста. Русия е най-големият снабдител на въглища за Германия.

Зависимостта на други страни от Европейски Съюз от доставките на съветски въглища се е нараснала доста през последната година. Русия има намерение да усили производството и износа на въглища през 2022 година, написа организация Прайм.

Германия " залага " на въглищата

От началото на годината до 25 януари, производството на електрическа енергия в топлоелектрическите централи (ТЕЦ) на въглища в Германия възлиза на 8,4 GW - нарастване от 18% по отношение на същия интервал на предходната година. Поради високите цени на газа, рентабилността на производството на електрическа енергия в Топлоелектрическа централа, работещи с въглища, е доста по-висока, в сравнение с в Топлоелектрическа централа, употребяващи газ като гориво. По мнението на участници на пазара, които се ориентират по форуърдни цени, тази обстановка ще продължи до 2023 година.

Спирането на AEЦ в Германия с общ потенциал от 4,05 GW в края на предходната година, спомага за увеличение на търсенето на изкопаеми горива, най-вече въглища.

По предварителни данни, предходната година делът на въглищата в енергийния баланс на Германия надвиши 32%, което е с 6% повече по отношение на 2020 година.

Русия господства на пазара на въглища в Северозападна Европа. По данни на Евростат, за интервала януари-ноември 2021 година, доставките на съветски въглища за Германия, Холандия и Белгия са достигнали 20,3 милиона тона, което е 67% от целия импорт на въглища за тези страни. Германия стана главен покупател на въглища. Въпреки желанието за въглеродна индиферентност, потенциалът на немските топлоелектрически централи, употребяващи въглища като гориво, доближава 22,6 GW, или 77% от потенциала на Топлоелектрическа централа, работещи с въглища в трите посочени страни.

Според информация, предоставена от немската изследователска организация Fraunhofer, от 16 до 22 януари тази година, делът на въглищата в енергийния баланс на Германия се е нараснал доста и доближава 37%. През 2021 година топлоелектрическите централи, работещи с въглища, създават 28,1% от цялата електрическа енергия в страната.

Добивът на каменни въглища в Германия спря през 2019 година. Сега в страната се добиват единствено кафяви въглища (лигнитни). Този тип въглища съдържа огромно количество примеси и има ниска калоричност.

Германската асоциация на производителите на електрическа енергия (VIDKi), предвижда, че заради високите цени на газа, затварянето на атомни електроцентрали и предстоящото нарастване на икономическата интензивност, доставките на каменни въглища за Германия през 2022 година ще се усилят със 7,7% на годишна база, достигайки 42 милиона тона.

Зависимост от вноса на съветски въглища

Други огромни вносители на съветски въглища в Европа са Полша, Англия и Франция. Доставките от Русия до тези страни съставляват надлежно 87%, 54% и 53% от целия им импорт на въглища, написа Прайм.

Полша внася съветски въглища главно посредством железопътен превоз, тъй че ще бъде извънредно мъчно да ги размени при положение на прекъсване на доставките. В този случай полските семейства, които употребяват услугите на дребни районни енергийни компании, ще пострадат най-вече.

По предварителни данни, доставките на въглища от Русия за страните от Европейски Съюз и Англия през 2021 година надвишиха 45 милиона тона, което е с 20% повече от година по-рано.

Освен това, заради спирания на доставките от Индонезия и Южна Африка, лимитираният потенциал на Съединени американски щати и Колумбия, запасите от въглища в " триъгълника " Антверпен - Ротердам - Амстердам са на най-ниското си равнище през последните години. Въпросният " триъгълник " има най-големите уреди за предпазване на въглища в Европа.

Русия възнамерява да усили добива и износа на въглища

Руските компании възнамеряват тази година да усилят добива на въглища и производството на въглищен концентрат.

През 2021 година производството в Русия се е нараснало до 438,1 млн. т, което е с 8,9% повече по отношение на година по-рано. Износът на въглища нараства с 5,7% до 214,4 милиона тона.

За 2022 година Министерството на енергетиката на Руската федерация предвижда, че добивът на въглища в страната ще нарасне до рекорден размер от 450 млн. тона. Очаква се износът да нарасне до 237 млн. тона. От този размер, 139 млн. т се възнамерява да бъдат доставени на Азиатско-Тихоокеански район, а 98 млн. т - за Европа и други райони.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР