Поръчките и продуктите на предприятието растат, приходите скачат до 3.6

...
Поръчките и продуктите на предприятието растат, приходите скачат до 3.6
Коментари Харесай

Германска фабрика за електроника удвоява базата си във Видин

Поръчките и продуктите на предприятието порастват, приходите скачат до 3.6 млн. лева, което диктува разширението. За година работещите са увеличени от 120 на 200, а проектът е до 4 години да бъдат наети към 450 нови чиновници. Работната ръка във Видинско не доближава, което води до импорт на чиновници от Узбекистан и Таджикистан.
Икономически Видин е в дъното на доста ранглисти - да вземем за пример това е региона с най-висока безработица - 9.4%, и четвърта в обратна посока по междинна заплата. В тази среда вирее немската фабрика за електронни съставни елементи " Технически съставни елементи България " (ТКБ). И освен - в този момент тя удвоява индустриалната си база и възнамерява до 4 години да има 450 чиновници при към 120 през 2021 година А най-тъжно е, че работната мощ в района не стига и на вложителя се постанова да внася чиновници и от Узбекистан и Таджикистан макар тромавата процедура.

ТКБ работи във Видин от 2005 година, само че не е широкоизвестна, тъй като работи артикули на ишлеме за немската си компания майка EBV Elektronikbau- und Vertriebs. Реално фабриката насища платки и създава електрически съставни елементи за отоплителни уреди, само че предлага и развойна активност и серийно произвеждане на многообразие от артикули с приложение в разнообразни уреди, в автомобилната, здравната и други промишлености. За предходната година приходите са 3.6 млн. лева, като растежът с 16% идва по линия на повече поръчки и нови артикули.
Реклама Ново хале и склад
Удвояването на индустриалната база на видинската компания към този момент е в ход. Към новото индустриално хале ще бъдат добавени и склад и административна постройка, която ще има детски ъгъл.

Инвестицията е 14 млн. лева и е от лични средства на предприятието (10-20%) и заем от ОББ, изяснява прокуристът инж. Мартин Петров.

На 8 август бе направена първата копка. Ще се строят нови 5500 кв.м, което е двойно по-голямо от съществуващата постройка - 2200 кв.м, и ще включват ново хале с размер от 2500 кв.м, административна постройка със 750 кв.м и склад с 2250 кв.м. Строител е компанията " Хоризонт ", като се чака от средата на септември 2023 година новите здания да могат да бъдат към този момент въведени в употреба.
Базата на " Технически съставни елементи България " във Видин ще се утрои като повърхност Фотограф: Антон Чепилски
В момента ТКБ употребява за склад 20 - 25% от пространството на настоящето хале, само че наема и външни пространства из региона, които прибавят спомагателни разноски и трудност при оперирането. Догодина, когато обектът е приключен, ще се освободи повече индустриално място и логистиката ще се централизира.
Реклама
Добавян е и детски център за деца под 7-годишна възраст, който ще е на първия етаж на административната част от новата постройка. " По-голямата част от нашите чиновници са дами. Заради това взехме решение, че ще решим един техен проблем - намирането на детска градина ", разяснява Петров.

От ТКБ имат проекти за разширение и отвън към този момент стартирания градеж, поради което са закупили имоти от земята към тяхното дружество. В Имотния указател се вижда договорка от март, в която ТКБ е купило 36 декара от правоприемник на бившето " Промишлено строителство холдинг " за 600 хиляди лева
Въпросът с хората
В последните 6-7 месеца от ТКБ са почнали стратегия по наемане на нови фрагменти, поради прекосяването от една промяна на две, а от ноември 2021 година насам на три. Резултатът - от 120 общият брой работещи в предприятието пораства до 204. За настоящето хале търсят още 20 - 30 души за обособените смени. Планът е до 2025-2026 година да са наели още 450 души, или по 100 - 150 на година, с цел да могат да запълнят оптималния потенциал на новите здания.

Тук ТКБ се изправя пред проблем с намирането на личен състав, което на пръв взор не би трябвало да е толкоз мъчно в региона с най-високо равнище на безработица в страната. Но пък, въпреки това, Видин е региона с минимум население - 74 хиляди души, което бързо се топи и застарява.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР