Популярността на продуктите, съдържащи протеин на прах от щурци, като

...
Популярността на продуктите, съдържащи протеин на прах от щурци, като
Коментари Харесай

Щурци на прах в храните – Това ли е храната на бъдещето?

Популярността на продуктите, съдържащи протеин на прахуляк от щурци , като сурогат на месото, продължава да пораства. Ядливите инсекти са компактен източник на хранителни субстанции и елементарно смилаем протеин, съпоставим с елементарните източници на месо.

Яденето на инсекти (Ентомофагия) обаче не се харесва на всеки. Въпреки, че насекомите са били употребявани от праисторически времена и даже през днешния ден се ядат в доста страни.

Проучванията по отношение на обогатяването на храната с инсекти, като брашно от щурци, са към момента в начален етап.

Яденето на инсекти може да съставлява прочут риск за здравето. Експертите предлагат да се ядат единствено инсекти, отгледани за консумация от индивида, от надеждни ферми.

Тази публикация преглежда изгодите и евентуалните опасности от потреблението на щурци като източник на храна.

Защо хората ядат щурци и други инсекти?

Хората са яли щурци в доста елементи на света от хиляди години. Всъщност библейските трудове, датиращи от трети до първи век пр.н.е., загатват потреблението на щурци. ( )

В Азия, Африка и Латинска Америка яденето на инсекти е част от традициите и културата на популацията. ( )

Хората употребяват към 2100 типа инсекти за храна, като щурците са най-често срещаният източник на храна в света. 

Насекомите са на ниска цена, резистентен и елементарен за произвеждане източник на хранителни субстанции и са изключително богати на протеини.

Хората най-често ядат щурци в страни с незадоволителни запаси, където доста хора изпитват дефицит на храна, като скотски източници на протеини от говеда, птици и риба.

Проучванията демонстрират, че хората в западните страни не се усещат изцяло удобно да ядат инсекти, тъй като са склонни да гледат на насекомите като на нечисти или евентуално рискови.

Все повече хора обаче започнаха да одобряват потреблението на щурци в Европа, Съединените щати и Канада, защото питателните компании сътвориха лесни за приложимост артикули въз основата на протеин на прахуляк от щурци, който елементарно се прибавя в храни, протеинови прахове и протеинови блокчета. ( )

Какво съставляват ядливите инсекти?

Ядливите инсекти са тези, които хората могат да употребяват – с най-малък риск от отравяне или утежняване на здравето спрямо неядливите инсекти.

Те обезпечават различен и първокачествен източник на протеин спрямо месото. Ядливите инсекти, които към този момент се употребяват в 113 страни, включват щурци, ларви на мухи, скакалци и термити.

Насекомите се смятат от мнозина за по-устойчив източник на протеин, защото изискват по-малко запаси за произвеждане. Те също по този начин съдържат огромни количества протеини и обезпечават витамини, минерали и ненаситени мазнини.

Ядливите инсекти могат да се изправят пред доста провокации, преди да бъдат изцяло признати като протеинова опция в индустриализираните страни, само че ползата нараства.

Въпреки това, основаните на инсекти варианти съставляват екологично чисти и ресурсно ефикасни източници на протеини за световното население.

Щурците са богати на протеини

Основната причина с цел да употребяват щурците като храна или да се прибавят към храни е, че те са богати на доста хранителни субстанции, изключително .

Преглед от 2020 година откри, че огромна част от годните за консумация щурци имат по-високо наличие на протеин от източниците на скотски протеини, като свинско и пилешко. ( 1 )

Човешкото тялото обаче може да усвои по-малко протеин от щурците, в сравнение с от говеждо месо, яйца или мляко. Но когато екзоскелетът, който е мъчно смилаем, се в профил, смилаемостта на протеина от щурците се усилва фрапантно. ( 4 )

Протеинът от щурци на прахуляк съдържа към 65,5% протеин, а възрастните щурци обезпечават 13,2–20,3 грама протеин на 100 грама порция. ( ) (   )

Някои типове щурци съдържат всичките девет съществени аминокиселини в идеални пропорции.

Какъв е усетът на брашното от щурци?

Хората разказват усета на брашното от щурци като леко ядков и по-приятен от предстоящото. Брашното от щурци също придава тънък земен усет, който елементарно се прикрива с други съставки и аромати, когато се обработва. 

Защо се натиска за въвеждане на храни, основани на инсекти?

Организацията  цитира „ големия капацитет “, който насекомите имат за позитивно влияние върху проблемите на продоволствената сигурност.

Ето няколко образеца:

  • Някои инсекти са доста ефикасни при обработката на това, което ядат. Например, щурците могат да изядат 2 кг храна и да я трансфорат в 1 кг от телесното си тегло. В съпоставяне с крави и други животни, това е страховит % на текучество.
  • Насекомите създават по-малко парникови газове и изискват доста по-малко земя и вода от говедата.
  • Насекомите естествено населяват огромно многообразие от местообитания по света, за разлика от доста типове добитък, които имат характерни географски условия.

Тези екологични трендове са съществени опасения, които могат да бъдат решени частично посредством прекосяване на диета към по-устойчиви източници на протеини.

Насекомите като храна могат

  • намаляване на растящата цена на животинския протеин
  • понижаване на хранителната неустановеност
  • облагодетелстват околната среда
  • помощ при повишаване на популацията
  • обезпечават възходящо търсене на протеин измежду международната междинна класа

Здравословно ли е яденето на инсекти?

Въпреки че окончателното определение за здравословна храна може да е разнообразни за всеки субект, множеството хора биха се съгласили, че храната може да бъде класифицирана като здравословна, в случай че:

  • подкрепя растежа на тяло
  • обезпечава хранителна компактност без непотребни калории
  • оказва помощ за понижаване на риска от хронични болести
  • се обработва минимално

Ядливите инсекти естествено дават отговор на всички тези критерии посредством изобилието си от протеини, фибри, витамини, минерали, ниско наличие на наситени мазнини – високо наличие на полиненаситени мазнини и способността да усъвършенстват потребните чревни бактерии.

Рандомизирано, двойно-сляпо кръстосано изследване от 2018 година откри, че единствено 25 грама щурци на прахуляк дневно в продължение на две седмици е довело до 5,7-кратно нарастване на здравословната пробиотична бактерия –  Bifidobacterium . ( 7 )

Ако здравословното означава напредък и поддържане на мускулна маса, възстановяване на състава на тялото и минимизиране на риска от саркопения (ускорена загуба на мускули с възрастта), тогава потреблението на съответни количества протеин е от решаващо значение.

Проучванията демонстрират, че няколко ядливи инсекти обезпечават сходни пълноценни протеини – всички незаменими аминокиселини за мускулното развиване и напредък – спрямо известните източници на протеин от добитък.

Ядливите инсекти с високо наличие на протеини включват жълт брашнен червей, скакалец, молци и ларви на гъсеници, скакалци и щурци. Не единствено, че тези инсекти са богати на протеини, едно изследване оповестява, че тяхната усвояемост на протеини – количеството протеин, което тялото може да усвои и употребява за биологични цели – е по-добро от множеството растителни протеини.

Безопасни ли са за ястие ядливите инсекти?

Здравните опасения, докладвани от Европейския орган за сигурност на храните (EFSA), включват наличие на тежки метали, практики за хранене и преправка, консумация на диви по отношение на отглеждани за консумация от индивида инсекти и приложимост на антимикробни средства и антибиотици в земеделието.

Също по този начин е значимо да се означи, че тези с алергия към миди са изложени на по-висок риск от алергия към инсекти.

За да се избегнат рискове от задавяне и задръстване на червата, се предлага премахването на краката/крилата на скакалците и щурците (ако ги ядете цели).

В резюме, за минимизиране на рисковете, EFSA предлага да се употребяват единствено инсекти, отглеждани за консумация от индивида, от реномирани производители, които управляват изискванията на хранене, развъждане и обработка.

Наистина ли щурците на прахуляк е храната на бъдещето?

Както при всяка нововъзникваща промишленост, цялостната картина на брашното от щурци към момента не е добре дефинирана.

Някои изследвания оспорват тъкмо какъв брой ефикасни са насекомите при превръщането на храната в храна и съществуват проблеми при мащабирането на индустриалните модели до световно равнище. ( 8 )

Не всеки би хапвал с ненаситност бръмбари, гъсеници, мравки, скакалци или щурци, само че като вкусна бисквитка с двойно повече хранителни субстанции и протеини, малко шоколад и надпис „ с обич към земята “… Може и да работи.

Заключение

Щурците и другите ядливи инсекти са питателна и налична храна, която се употребява от хора в доста елементи на света. Те са добър източник на протеини, мазнини, витамини, минерали и фибри и могат да бъдат потребни за здравето на червата.

Освен това те са по-щадящ околната среда протеинов вид спрямо други скотски протеини като пиле или говеждо.

Консумирането на инсекти обаче може да носи евентуални опасности за здравето като алергии и патогенни инфекции. Ето за какво, в случай че смятате да купувате ядливи животни, би трябвало да го вършиме единствено от надеждни източници.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР