Популярната руска телевизионна станция "Дъжд" (Дождь), която беше принудена да

...
Популярната руска телевизионна станция "Дъжд" (Дождь), която беше принудена да
Коментари Харесай

Блокираната в Русия независима телевизия Дъжд получи лиценз в съседна Латвия


Популярната съветска телевизионна станция "Дъжд " (Дождь), която беше принудена да приключи активността си през март поради натиска, обвързван с отразяването на съветската инвазия в Украйна, съобщи, че ще възобнови активността си от Латвия.

Ръководителят на Националния съвет за електронни медии на Латвия (NEPLP) Ивар Аболинс сподели в понеделник, че наред с даването на лиценз за телевизия "Дъжд ", органът е постановил и да забрани за излъчването на 80 съветски телевизионни канала в страната.

Решението ще влезе в действие на 9 юни, само че няма информация по кое време "Дъжд " ще стартира да излъчва от Латвия.

Сайтът на самостоятелната телевизия беше блокиран в Русия на 1 март, откакто Генералната прокуратура изиска този ход. Тогава Кремъл стегна хватката си върху медийната независимост след нашествието си в Украйна на 24 февруари.

Медийният регулатор Роскомнадзор предизвести медии в цялата страна, че дейностите на съветската войска в Украйна не могат да се нарекат война или инвазия, а вместо това би трябвало да бъдат наричани "специална военна интервенция ".

Медийният контрол също по този начин блокира платформи и уеб страници на редакциите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Русия, Казахстан, Туркменистан и Таджикистан, както и Гласът на Америка, Дойче веле и други.

През първите седмици на войната няколко огромни интернационалните медии преустановиха активността си в Русия, в това число Би Би Си, Си Ен Ен, Блумбърг, Си Би Ес и немските А Ер Де и Зе Де Еф. Оттогава още веднъж заработиха Би Би Си и А Ер Де.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР