Понякога се случва кексът да се изпече отвън и да

...
Понякога се случва кексът да се изпече отвън и да
Коментари Харесай

Защо кексът е глетав

Понякога се случва кексът да се изпече извън и да наподобява доста добре, само че от вътрешната страна да е глетав – суров и противен на усет.

За да се изпече кексът добре както извън, по този начин и от вътрешната страна, би трябвало авансово да загреете фурната до към 170 градуса. След като върху кекса се появи лека коричка, намалете температурата до 130 градуса.

Добре е да употребявате функционалността за парещ вентилатор, в случай че печката ви има такава. Ако горната част на кекса стартира да изгаря, покрийте кекса с фолио и го преместете в най-долната част на фурната. По принцип най-добре е в случай че печете кекса, като свалите скарата на фурната на най-долното допустимо равнище.

Ако изгаря долната му част, вдигнете го колкото се може по-нагоре. За да определите дали кексът е изпечен от вътрешната страна, би трябвало да го прободете с съчка за зъби. Ако по нея не залепва тесто, кексът е добре изпечен.

 Защо кексът е глетав

За положителното му изпичане би трябвало няколко пъти да завъртите тавата във фурната, с цел да е изпечен безусловно отмерено. За да се изпече приблизително огромен кекс, са нужни към четиридесет минути.

Имайте поради, че в случай че в тестото за кекса има плодове, които са по сочни, авансово леко ги поизстискайте, тъй като другояче кексът ще си остане глетав, колкото и да го печете.

За да сте уверени, че кексът с плодове ще се опече добре, печете го по-бавно от елементарния кекс, на по-ниска температура.

Ако макар всичките ви старания кексът си остава глетав, можете да опитате следния трик: извадете кекса от тавата и го сложете в специфичен стъклен съд за микровълнова фурна.

Включете микровълновата фурна на оптималната мощ и оставете вътре кекса за към четири минути. След това го сложете още веднъж в тава и печете няколко минути в естествена фурна, с цел да изчезне дефинитивно влагата. Кексът ще стане по-малък и по-сух, само че от вътрешната страна няма да е глетав.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР