Понякога поради нетърпение, небрежност или лош навик, допускате грешки в

...
Понякога поради нетърпение, небрежност или лош навик, допускате грешки в
Коментари Харесай

Пет грешки в кухнята, които е по-добре да не правите

Понякога заради неспокойствие, немарливост или неприятен табиет, допускате неточности в кухнята, които могат да изложат вас и вашите близки на хранително отравяне. Независимо дали съхранявате храната неуместно или не я приготвяте вярно, следствията могат да бъдат съществени.

Различни микроорганизми лесно заразяват избрани храни, което води до инфекции, които се демонстрират с висока температура, настинка, диария, мускулни болки, дехидратация и други.

Проблемът е по-често срещан, в сравнение с си мислите. Изчислено е, че всяка година около 600 милиона души в света се тровят с храна. За да избегнете това, би трябвало да измененията тези дейности, които излагат на риск сигурността ви. Ето и кои са те:

1. Не си миете ръцете преди да боравите с храна

Една от главните неточности, допускани в кухнята, която предизвиква хранително отравяне, е да не измиете ръцете си преди да боравите с храната. Безполезно е други принадлежности да бъдат чисти, в случай че микробите са по ръцете ви и се трансферират върху храната.

Уверете се, че сте измили добре ръцете си, преди да приготвите каквато и да е рецепта.

2. Миете месото

Има хора, които имат вяра, че измиването на месото е хигиенична мярка, която отстрани бактериите и замърсяванията от повърхността им. Грешка! Далеч не оказва помощ за премахването на микробите, а в противен случай – трансформира се в път за замърсяване на храната.

Микробите могат да отидат в мивката, плотовете и други повърхности. След това при боравене с други храни, като плодове и зеленчуци, се получава замърсяване.

Няма потребност да миете месото. То съдържа известно количество бактерии, които се отстраняват с вярно готвене. 

3. Не подготвя добре храната

Готвенето до цялостна подготвеност е методът микробите да се отстранят от храни като месо, риба, морски блага и яйца. Следователно, когато не са вярно приготвени, рискът от заразяване с инфекции е огромен. 

Трябва да имате поради, че бактериите се развъждат елементарно в храните, когато са при температури сред 5 и 65 градуса по Целзий. За да ги унищожите, е належащо готвене над 65.

4. Размразявате храната на плота

Храни като месо, риба и птици се съхраняват добре във фризера, защото ниските температури предотвратяват разпространяването на бактерии. Въпреки това, когато те се размразят на плота или в контейнери с вода, рискът става неминуем.

При стайна температура вредните микроорганизми намират идеални условия за развиване. Това се утежнява от водата, която отделят при топене.

Има други, по-безопасни способи за топене на тези храни - вътре в хладилника или в студена вода.

5. Оставяте храната на открито за дълго време

Не забравяйте, че в недопечен тип месото, рибата и морските блага изискват заледяване, тъй че микроорганизмите да не се развъждат.

Същото важи и за яйца, сирена и други млечни артикули. Ако ги оставите отвън хладилника за два или повече часа, шансовете да страдате от хранително отравяне са високи.

Веднага откакто се приберете у дома от магазин за хранителни артикули, дайте приоритет на съхранението на нетрайни храни. Избягвайте да ги оставяте на стайна температура за дълго време. 



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР