Понякога най-трудните неща имат най-лесните решения. И ако искаме просто

...
Понякога най-трудните неща имат най-лесните решения. И ако искаме просто
Коментари Харесай

12 вечни мисли от Лао Дзъ, върху които е добре да се замислим

Понякога най-трудните неща имат най-лесните решения.

И в случай че желаеме просто да живеем един спокоен и забавен живот, е нужно да погледнем нещата от малко по-различна позиция.

Днес желаеме да споделим с вас 12 цитата от Лао Дзъ, върху които е добре да се замислим.

Кой в действителност е Лао Дзъ?

Той е китайски мъдрец от древността, централна фигура в даоизма, една от трите основни китайски религиозно-философски системи. В религиозните форми на даоизма той е уважаван като провидение.

Според традицията той е живял през 6 век пр.н.е., само че в актуалната историография се допуска, че или е именита персона, или е живял през 4 век пр.н.е., по времето на Стоте школи на мисълта.

Единствената книга на Лао Дзъ, Дао-дъ дзин, е един от най-популярните трактати в Китайската философия. Тя е главното произведение, в което е изложена философията на даоизма.

Текстовете са загадъчни, сложни за превод и пояснение по разнообразни аргументи. Дори античните китайски коментатори и почитатели на мъдреца им дават разнообразни тълкования.

Това се дължи освен на тяхната сбитост, само че и на парадоксалната им семантика. Мъдрецът самичък споделя това при започване на текст 81:

„ Верните слова не са красиви,
красивите слова не са правилни.
Мъдрият не спори,
спорещият не е умен... "

Прочетете всички 12 цитата от Лао Дзъ в нашата изложба ТУК.

––––>>>> Към всички цитати!
 Weheartit
Вижте още:
Човек написа за предишното постоянно с взор в сегашното... Няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите и други препоръки от Марк Твен 7 мотивиращи цитата за сполучлив старт на седмицата
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР