Понеже покрай историческите ми анализи получих укори от някои люде,

...
Понеже покрай историческите ми анализи получих укори от някои люде,
Коментари Харесай

Икономист: Русия върви към държавен фалит

Понеже около историческите ми разбори получих укори от някои люде, че е по-добре да пиша за стопанска система, взех решение да ги послушам.

(Разбира се, ще ме извините за автобиографичната рефлексия, само че тези люде няма по какъв начин да знаят с каква дълбочина преди време се учеше историята в стопанската система и политиката ( “Политическа спестовност ”). Така се случи, че имах редкия късмет, в първата част от образованието ми по стопанска система добре да се срещна с историята, стопанския модел и най-много манталитетът на “социалистическия лагер ”, както се наричаше тогава. Половината ми образователни материали бяха на съветски, а даже и специализирах в Русия, написа икономистът Евгений Кънев във Facebook.

" Следващата част пък от образованието ми по стопанска система беше в Съединени американски щати и Англия - където изучих техните стопански модели през призмата на историята.

Такава база дава храна за много забавни наблюдения, ретроспекции и перспективи).

Но да се върна на стопанската система.

Вече е ясно, че Западът се връща към остарялата геополитическа школа на Рейгън и ще се опита да срине Русия стопански, както Рейгън срина Съюз на съветските социалистически републики.

Постоянно излизат вести за масирано евакуиране на западните компании, капитали и специалисти от съветската стопанска система. Достъпът до международните финансови пазари е отнет; продуктите й се бойкотират; всичко с марката “Русия ” става токсично; глобите уголемяват обсега си и към комерсиалните сътрудници на Русия.

А едни от най-големите валутни и златни запаси в света - възглавничката на Путин - са или блокирани или са със стесняващ се пазар. Руският народ пък скоро ще си напомни времената на комунизма с опразващи се магазини и разплащания в кеш във все по-големи деноминации заради непрекъсната амортизация на рублата.

Пътят към държавния банкрут е открит.

Калкулацията на Путин по какъв начин да избегне сюжета на Съюз на съветските социалистически републики - посредством струпване на валутни и златни запаси - стартира мощно да издиша. Защото и най-скъпият актив на този свят се занулява като му отнемеш пазара.

Да, това е слабостта на авторитарите: че желаят да забогатяват посредством западните пазари и по-късно с благосъстоянието да водят война против Запада. Не единствено за Русия, а и за Китай е ясно - че без пазарите на Европа и Съединени американски щати ще спихнат стопански като продънен балон.

Така Съюз на съветските социалистически републики изгубиха първата Студена война: желаеха да вършат различен модел, само че не можаха да забранят на своите нации да харесват западните стоки; да гледат и слушат западна музика, филми и изкуство; да се дивят на западния стандарт на живот.

Да, мъчно се построява сфера на въздействие единствено на база легенди, митове и исторически разкази за великолепие. Каква сфера на въздействие си откакто целият комунистически хайлайф също беше напълно обзаведен със западни движимости? (У нас Централен комитет пазаруваше от специфични магазини или напряко от Запад; В Източен Берлин кварталът на Централен комитет е именуван Волвоград - всички са карали Волво, а не Вартбург).

Сега отново е същото: съветският народ си усъвършенства виталния стандарт със западни технологии, артикули, услуги и капитали - и стартира да има вяра в някаква специфична задача на Русия.

Но шалтерът изключи и в тъмното ще се изтрезнява. А в добавка - и изнесените благосъстояния на Запад - къде другаде? - на обкръжението на Путин са замразени.

Каква идиотия да си помислят в Кремъл, че могат да се оправят, като се изключат от международната стопанска система!

Навремето Рейгън беше се заклел, че ще накара руснаците да си ядят прикладите на пушките. И съумя. (Бях в Съюз на съветските социалистически републики в края на комунизма - нямаше какво да се купи и яде, такава бедност беше).

Сега ще е по-цивилизовано. Но като проваляне на витален стандарт - все по този начин мъчително.

Да забележим по какъв начин Путин ще ръководи такава страна и по какъв начин ще заплаща да го пазят. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР