Понеделник беше напрегнат ден в отношенията между ЕС и Китай

...
Коментари Харесай

Инвестиционната сделка между ЕС и Китай е под въпрос след размяната на санкции

Понеделник беше под напрежение ден в връзките сред Европейски Съюз и Китай - първо съюзът официално утвърди санкционирането на представители на китайските управляващи за злоупотреби с човешките права, след което Пекин разгласи контрасанкции. Тази ескалация значи, че комерсиалната договорка сред азиатската страна и Брюксел е на животоподдържащи системи, написа Politico. Причината е, че видни европейски парламентаристи заплашват да не ратифицират капиталовия пакт сред Европейски Съюз и Китай, контрактуван през декември.

Миналата година немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон мощно поддържаха сключването на съглашението с очакванията, че то ще улесни европейските вложители в Китай. Но връзки се утежниха ненадейно бързо от този момент, частично поради увеличение на опасенията по отношение на репресиите против мюсюлманското малцинство в Синцзян.
Твърдият отговор на Китай
Съединени американски щати считат китайските репресии против уйгурите за геноцид и постановиха комерсиално ембарго, до момента в който Европейски Съюз предприе една не толкоз конфронтационна позиция - деликатно ориентираните наказания са против четирима китайски представители в Синцзян и локалното бюро за социална сигурност. Пекин отговори с контрасанкции против петима евродепутати, подкомисията на Европейския парламент по човешките права, водещи учени и институти по китайските въпроси и комисията по политика и сигурност към Съвета на Европейски Съюз. Твърдата позиция на Китай демонстрира, че страната е подготвена да пожертва комерсиалната договорка с Брюксел, като непосредствено нападна Екологичен потенциал, вместо да бъде поучавана за това, което счита за вътрешен въпрос.

За евродепутатите дейностите на Пекин могат да костват капиталовата договорка. " Изглежда немислимо нашият парламент даже да се съгласи с концепцията за утвърждението на съглашението, до момента в който негови членове и една от неговите комисии са подложени на наказания ", показва Мари-Пиер Ведрен от демократичната група " Обнови Европа ".

Още през вчерашния ден Франция и Нидерландия обявиха, че ще отнесат въпроса до техните китайски посланици. Германският външен министър Хайко Маас разяснява: " Ние глобяваме хора, които нарушават човешките права, а не парламентаристи, както в този момент направи Пекин. Това нито е разбираемо, нито е възможно за нас ". Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, който е подложен на критика за демонстрация на уязвимост по отношение на Русия, загатва за по-твърди позиции по отношение на Китай: " Ответните дейности на китайските управляващи против решението да се глобяват някои лица сътвори нова атмосфера, сигурно сътвори нова обстановка ".
Трудният баланс на Европейски Съюз
" От една страна, Европейски Съюз се пробва да удовлетвори огромните компании и това е концепцията зад капиталовия пакт. От друга, той също по този начин е част от групата демокрации, тъй че би трябвало да покаже неодобрението си от ставащото в Китай ", споделя Филип льо Кор, специалист по Китай от Harvard Kennedy School.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР