Поне още четирима души на ръководни постове трябва да бъдат

...
Поне още четирима души на ръководни постове трябва да бъдат
Коментари Харесай

Вдовицата на майор Терзиев: Още поне четирима носят отговорност за смъртта му!

Поне още четирима души на управителни постове би трябвало да бъдат подведени под отговорност за гибелта на водача Валентин Терзиев, който почина при осъществяване на служебните си отговорности с МиГ-29 при обучение край Шабла. Това сподели на прескоференция неговата брачна половинка Димитрина Попова, съобщи кореспондент на „ Марица “. Вдовицата на майор Терзиев назова поименно хората, които съгласно нея прокуратурата би трябвало да притегли като обвинени – бригаден военачалник Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Димитър Петров, пълководец на Военновъздушни сили, бригаден военачалник Николай Русев, пълководец на авиобаза Граф Игнатиево, и полк. Юрий Луканов, заместник-началник на Щаба по интервенциите на Военновъздушните сили.

„ Лицата, които са отговорни и виновни за гибелта на майор Валентин Терзиев са доста повече, а освен полк. Методи Орлов. За първи път ще си разреша да ги назова с имена. Позовавам се на имената от документите. Не споделям нищо неправилно, само че считам, че е неправилно досега да се загатва едно само име. Полк. Орлов е отговорен, само че има и други. Като ръководител-стрелби е посочен – полк. Методи Орлов. Разрешението дали да се приключи или да продължи задачата е негова. В Контролния пункт обаче има и друго лице, което с по-високи отговорности и си е категорично упоменато – полк. Юрий Луканов, назначен в учението „ с високи отговорности “. Ако може прокуратурата да изиска от Военновъздушни сили да излязат и да кажат какво значат тези „ високи отговорности “. Той е по високо от Орлов в йерархията и неговата работа е да следи за осъществяването на задачата. Другото лице, чието име се икономисва, е на бриг. ген. Мирчев, който се фабрики заместник-ръководител на учението. Димитър Петров няма да го спестя, само че той най-малко под някаква форма изрази мнение и позиция “, уточни Димитрина Попова.

Тя изрази вяра, че прокуратурата ще събере всички вероятни документи, доказателства, записи, с цел да бъдат привлчение изброените като обвинени. „ Другото мое искане към прокуратурата е да проследят цялата подготовка на персоналния състав, който е взел участие в задачата – както на майор Терзиев, по този начин и на полк. Методи Орлов. Доколкото ми е известно, Орлов е бил един тип като възпитаник в ролята му на началник на стрелбите, било му е за първи път. За началник на стрелбите при подготовката за цялото обучение е назначен ген. Русев. Негова е била отговорността да следи за подготовката на състава, която е трябвало да извърши задачата. Нека да проследят дали Русев е участвал на тази подготовка и по какъв начин тъкмо е извършена “, настоя вдовицата.

„ Лично чакам прокуратурата да си свърши работата до дъно. Доколкото ми е разяснено за наказатления развой, в случай че това обвиняване към Орлов падне и няма други привлечени, случая ще бъде заметен под килима. Лично ще изисквам и да бъде тествано дали подготовката на майор Терзиев е отговаряла на изискванията, в които е изпълнявал задачата.

„ При полет над море би трябвало да има допуск до „ комплицирани условия “ нощем. В листата за допуск, полковник Валентин Терзиев е отбелязал „ елементарни условия нощем “. Той имал право да лети на по-високи височини, само че с по-нисък риск на осъществяването на задачата “, уточни Попова. Тя заключи, че всички по веригата – от командира на авиобазата в Граф Игнатиево до командира на ВВСм носят отговорност за подготовката и годността на летателният състав.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР