Поне 250 курса или около 20 хиляди километра трябва да

...
Поне 250 курса или около 20 хиляди километра трябва да
Коментари Харесай

250 курса за извозването на боклука от р.Искър

Поне 250 курса или към 20 хиляди километра би трябвало да бъдат изминати, до момента в който реката придобие предходния си тип. Това е прогнозата на регионалния шеф на Софийска област Илиан Тодоров.

До края на седмицата плаващото бунище по река Искър край Своге би трябвало да бъде изчистено. Тежка техника през днешния ден разбиваше леда в реката. На по-късен стадий в почистването ще се включат и лодки, съобщи Дир.

Опитите плаващото бунище в Искър да бъде разчистено не престават към този момент три дни. Минусовите температури се оказват съществено предизвикателство за екипите.

" Въпреки тежките метеорологични условия хората работят по 10 часа дневно. Около 12 декара бяха отпадъци, наноси. Виждам, през днешния ден съм съвсем през целия ден тук, че много са напреднали ", съобщи регионалният шеф на Софийска област Илиан Тодоров за NOVA.

Боклуците обаче се товарят единствено в един камион. Причината - стената на ВЕЦ-а не може да издържи техника, по-тежка от 50 тона. От Своге отпадъците се извозват до депото в Костинброд.

" Най-важното нещо е да не допуснем да преминат през оборудванията на ВЕЦ-а боклуци, които да замърсят поречието на реката през града и надолу, на север ", безапелационен е Илия Богданов, заместник-кмет на Своге.

Освен тежки машини планувано е в разчистването да се включат и лодки.

" И лодки ще се включат, които също ще оказват помощ на по-късен стадий. И ние като институции имаме нашата виновност, защото тези речни корита не са почиствани - особено приказвам тук в Софийска област последните 30 или 40 години ", уточни регионалният шеф на Софийска област Илиан Тодоров.

От общината в Своге споделят, че постановат наказания за замърсяване, само че не постоянно могат да заловен нарушителите в крачка. Глобата е от 5000 до 2000 хиляди лв..

" Манталитетът ни на туристи не е добър. До всеки, който е излязъл на пикник, инспектори ли да слагаме. Това е невероятно ", съобщи регионалният шеф.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР