Помните ли маймуната, която си направи селфи и стана истинска

...
Помните ли маймуната, която си направи селфи и стана истинска
Коментари Харесай

Маймуна, направила си селфи, е обявена за Личност на годината

Помните ли маймуната, която си направи селфи и стана същинска звезда в интернет единствено за няколко дни, а по-късно снимкатапредизвика разногласия за авторски права в Съединени американски щати? Именно тя още веднъж е в общественото пространство, този път като " Човек на годината ".
Това самопризнание пристигна от организацията " Хора за етично отношение към животните " (РЕТА). От там обявиха, че зачитат Наруто, черен макак с неуместно изглеждаща усмивка, с цел да бъде прието, че " той е някой, а не нещо ".
През 2011 година маймуната натисна бутона на пандиза, до момента в който гледаше надолу към обектива на фотоапарат, подложен от снимащия естествени забележителности английски фотограф Дейвид Слейтър на остров Сулавеси. Снимките бързо станаха шлагер и PETA стартира правосъдно дело, съгласно което тогава шестгодишният Наруто трябвало да бъде " разгласен за създател и притежател на фотографията ".

Indonesia`s selfie-snapping monkey named `Person of the Year` https://t.co/5mMFuZrEtl pic.twitter.com/O1grptgcID
— NDTV (@ndtv) 6 декември 2017 година
" Историческото селфи на Наруто оспорва концепцията за това кой е човек и кой не е и докара до първия правосъден развой, целящ да разгласи животно за притежател на имущество, вместо самото той да бъде третирано като благосъстоятелност ", сподели създателят на PETA Ингрид Нюкирк в сряда, представен от БГНЕС.
Съдебният случай провокира интернационален спор сред правни специалисти за това персони ли са животните и дали могат да имат благосъстоятелност. Слейтър упорства, че той има авторските права за фотографията, откакто е провел основаването й – поставяйки тринога и отдръпвайки се от инсталацията за няколко минути, единствено с цел да откри, когато се връща, че маймуната е взела камерата му и се е хванала в кадър. Британският фотограф завоюва на първо гледане делото в Калифорния, само че от РЕТА апелираха това решение пред по-висша инстанция.
Случаят беше позволен отвън правосъдната зала през септември, когато Слейтър се съгласи да подарява 25% от всевъзможни доходи от този кадър за в бъдеще, които средства да бъдат употребявани за отбрана на местообитаването на макаците в Индонезия.
Властите и деятели за отбрана на природата се пробват да убедят селяните в Сулавеси да извадят от менюто си застрашените от изгубване маймуни, които са част от кулинарията на локалното население.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР