Помните ли как завърши Белгийският крал - филмът на режисьорите

...
Помните ли как завърши Белгийският крал - филмът на режисьорите
Коментари Харесай

Филм с БГ участие с премиера в Торонто

Помните ли по какъв начин приключи „ Белгийският крал ” - филмът на режисьорите Джесика Удуърт и Петер Бросенс за странното пътешестване на Николас III през Балканите, в което той откри себе си и видя света с очите на елементарен човек?! Идва ред за нови необикновени събития с познатите герои – пригответе се за среща с Краля и неговия антураж в много по-различна политическа конюнктура. „ Босият император “ е трагична комедия, която споделя за краля (Петер ван ден Бегин), лишен от короната си след разпадането на Белгия. Негово величество за малко не се разделя и с живота си по време на трагичен случай в Сараево. Събужда се в санаториум на острова на Тито в Хърватска. Там се постанова да осъзнае сериозността на измененията, довели до разпадането на Европейския съюз. Той разчита на помощ от своя антураж (Люси Дебе, Бруно Жорис, Титус де Воогт), а и от една нова другарка – очарователната гостенка Лейди Лиз (Джералдин Чаплин), с цел да се оправи със личното си комплициране и с властническия шеф на санаториума, лекар Ото Крол (Удо Киер). В един миг се появява и делегация от Виена, водена от доктор Илзе декор Щрохайм (Джералдин Чаплин), отпред на националистическата „ Нова Европа “. Тя афишира гръмката вест, че последният белгийски крал ще стане първият император на Нова Европа. На краля му е писнало други да дефинират ориста му вместо него и взема решение да вземе нещата в свои ръце.

Хърватският остров Бриони е бил дом на динозаври, римляни и византийци. Австроунгарският хайлайф се е радвал на хубостта и природата му. Между 1947 и 1980 година Бриони е персоналният бахамски остров на Тито, където той кани държавни глави и безчет холивудски звезди. Много от тях му сервират като дарове екзотични животни, които населяват мястото и до през днешния ден. Това в действителност е сцената, на която се разиграва тази обезпокоително правдоподобна приказка. На фона на Европа, която се срутва, се появява още веднъж краля – една изгубена душа, която осъзнава по какъв начин историята се готви да връхлети върху него като безшумно цунами. Задаващата се стихия носи името „ Нова Европа “, а кралят е препоръчан за нейн император… Предишният филм на двамата създатели „ Белгийският крал “ приключва с признанието на краля, че най-вече се опасява от това да се окаже единствено пасажер. Е, в този момент той е хвърлен в колосална главоблъсканица и съумява да избере най-великото от всички оръжия – хумора.

„ Босият император ” е петият игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Премиерите на три от предходните им ленти са били във Венеция - „ Хадак ” (2006), „ Петият сезон ” (2012) и „ Белгийският крал “ (2016). Премиерата на „ Алтиплано ” е в „ Седмица на рецензията ” в Кан през 2009 година. Филмите им са показани на стотици фестивали и са носители на общо 57 награди.

Джералдин Чаплин, сходно популярния си татко Чарли Чаплин във „ Великият деспот “, извършва две функции – на симпатичната и ранима лейди Лиз и злокобната и властническа Илзе декор Щрохайм. Легендарната актриса ще участва персонално на международната премиера на „ Босият император “ на 6 септември в Торонто. Художник на кино лентата е Сабина Христова, гримът и прическите са дело на Петя Симеонова. Партньори на екипа ни в работата по тази модерна алегория са Митко Дамов и Vogue Vision. Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. Премиерата в България е на 24-ия „ София филм фест “ през март 2020.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР