Помните ли, че служебният кабинет на Румен Радев се бореше

...
Помните ли, че служебният кабинет на Румен Радев се бореше
Коментари Харесай

Забраняваме вноса, цените остават високи

Помните ли, че служебният кабинет на Румен Радев се бореше против високите цени на питателните артикули? Имаше куп конференции, инспекции в магазините, направиха се специфични уеб сайтове и се даваха гръмки обещания. Е, цените, най-малко на едро, започнаха да падат. Но още преди този момент да се отрази по рафтовете в магазините, служебният кабинет изненадващо се втурна да прави всичко допустимо това да не се случи, като гласоподава възбрана на вноса на над 20 украински артикули. Мотивът е, че те подбивали цените на българските производители, които щели да банкрутират, в случай че не се вземат ограничения.В случая се получава следното: когато предходната година цените растяха и фермерите печелеха изключително, страната вкара ограничения, като понижи Данък добавена стойност за брашното и хляба, а когато цените падат и облагите на фермерите понижават, търси метод да отстрани конкуренцията и да им обезпечи дотации. И тук не става дума единствено за зърно. В забранителния лист за вноса са включени още олио, яйца, мляко, пилешко, телешко и свинско месо, ядки, мед, вино, винен оцет и даже етилов алкохол.

Помните ли, че служебният кабинет на Румен Радев се бореше против високите цени на питателните артикули? Имаше куп конференции, инспекции в магазините, направиха се специфични уеб сайтове и се даваха гръмки обещания. Е, цените, най-малко на едро, започнаха да падат. Но още преди този момент да се отрази по рафтовете в магазините, служебният кабинет изненадващо се втурна да прави всичко допустимо това да не се случи, като гласоподава възбрана на вноса на над 20 украински артикули. Мотивът е, че те подбивали цените на българските производители, които щели да банкрутират, в случай че не се вземат ограничения.

В случая се получава следното: когато предходната година цените растяха и фермерите печелеха изключително, страната вкара ограничения, като понижи Данък добавена стойност за брашното и хляба, а когато цените падат и облагите на фермерите понижават, търси метод да отстрани конкуренцията и да им обезпечи дотации. И тук не става дума единствено за зърно. В забранителния лист за вноса са включени още олио, яйца, мляко, пилешко, телешко и свинско месо, ядки, мед, вино, винен оцет и даже етилов алкохол.

Интересно е, че в поддръжка на възбраната да се внасят такива артикули и надлежно цените за българските консуматори да се намалят се оповестиха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ". А точно водачът на социалистите Корнелия Нинова по време на предизборната акция беше главен труженик на понижаването на инфлацията, на ниска цена самун и олио.

Очевидно е, че фермерите не харесват пазара, когато цените падат, само че го обожават, когато стоките нарастват. Това е обикновено - въпреки всичко работят, с цел да печелят. Въпросът е за какво държавното управление и някои партии заемат тяхната позиция и вършат всичко допустимо да държат цените високи, вместо да работят в интерес на цялото население, като оставят пазара да контролира цените и свръхпечалбите.
Реклама Свързани публикации Служебният кабинет ще забрани вноса на украинско зърно като Полша, Унгария и Словакия 18 април 2023, 06:10 Страните от Източна Европа желаят по-големи обезщетения поради зърното от Украйна 30 март 2023, 11:57
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР