Ползи за здравето от бялото и червеното месоМесата са храни,

...
Ползи за здравето от бялото и червеното месоМесата са храни,
Коментари Харесай

Кои са най-здравословните видове месо

Ползи за здравето от бялото и аленото месо

Месата са храни, които обезпечават разнообразни хранителни субстанции на тялото, като висококачествени протеини, които съдържат незаменими аминокиселини (20%), мазнини (20%).

Месото съдържа витамини и минерални соли от жизненоважно значение за растежа и развиването, изключително витамин В12 и минерални соли като цинк, йод, селен и фосфор, написа.

Месото съдържа първокачествен протеин, защото включва всички незаменими аминокиселини, които са един от главните стълбове на храната.

Добре е да се знае какъв % мазнини съдържат другите типове месо. Така пилешкото месо без кожа съдържа 4-5% мазнини, постното телешко съдържа 10-12%, телешкото доближава 25%, свинското съдържа 3% мазнини и е много угояващо, по-малко от говеждото.

Свинското месо е богато на олеинова киселина, която е полиненаситена лой и го прави по-здравословно за сърцето от агнешкото.

Има 2 групи меса:

Бели меса

Те са тези на птици като пиле, кокошка, пуйка, щраус и заек. Въпреки че има и някои разновидности на бяло говеждо месо. Тези меса са с високо наличие на протеини и ниско наличие на мазнини.

Червено месо

Те са по-богати на мазнини и някои имат канцерогенни субстанции, наречени нитрозамин, заради което се предлага потреблението им да е понякога. Сред тях са агнешко, телешко, свинско и алено телешко.

Ползи за здравето от бялото месо

Предотвратяват сърдечно-съдови болести и деменция (болест на Алцхаймер) заради своите антиоксидантни свойства.

Те регенерират телесните тъкани заради високото си наличие на първокачествен протеин.

Те усъвършенстват действието на нервната система с помощта на витамин В1.

Предотвратяват остеопороза заради приноса на калций и фосфор.

Те се борят с анемията заради благосъстоянието си на желязо и витамин В12.

Имат противоракови свойства с помощта на селена.

Увеличете защитните сили с помощта на цинка.

Препоръки за консумация на месо

Препоръчва се периодическа консумация на алено говеждо, телешко, телешко, свинско и агнешко, месни меса (език, мозък...), салами (чоризо, колбас, салами, черен пудинг) заради наличието на наситени мазнини и в някои случаи, на нитрозамини, които подготвят към появяването на рак и сърдечно-съдови болести.

Най-здравословните салами са обезмаслена серано шунка, йоркска шунка и пуешки салами. Най-здравословните меса са пилешко, пуешко и заешко. По-долу ще намерите вкусна, икономична и доста здравословна рецепта за ябълково пиле.

Рецепта за ябълково пиле:

Съставки

Пиле

3 ябълки

бульон от лук

1 чаша бяло вино

1 чаша портокалов сок

занемарен зехтин

Пипер

Начин на подготвяне:

Сложете пилето и две нарязани ябълки в тава. Отгоре налейте виното, портокаловия сок и лучения бульон и ги сложете във фурната на 180º С за половин час, като ги наблюдавате и обръщате пилето. Нарежете ябълка на филийки, запържете я в олио и по-късно я подсушете от олиото върху кухненска хартия, с цел да украсите чинията с нея.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР