Получих уверение, че новият образователен закон няма да промени правата

...
Получих уверение, че новият образователен закон няма да промени правата
Коментари Харесай

Главчев получил уверение, че българското малцинство ще учи езика си в Украйна

Получих увещание, че новият учебен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да учи майчиния си език, съобщи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев след срещите си в Украйна с Мелитополската градска и районна администрация, кметове и българската диаспора в град Приморск. Цитиран от пресслужбата на Народното събрание, той е изразил угриженост във връзка с закона за образованието и закона за административната промяна в Украйна.

След всички диалози тук се надявам, че проблеми с проучването на българския език и запазването на българската еднаквост и просвета няма да има, добави Димитър Главчев. Исках персонално и на място да се уверя в това, означи още той. Във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова настоя държавното управление да излезе с аргументирана позиция пред украинските управляващи против нов закон, който лимитира проучването на майчин език след пети клас в учебно заведение. Още същия ден посланикът на Украйна Микола Балтажи увери, че смяната в образованието в Украйна няма да засегне българското малцинство

Ръководствата на районните администрации от Мелитопол, Приморск и Бердянск са благодарили за визитата на българската парламентарна делегация и отбелязали, че това е първата аудиенция на ръководител на Народното събрание от 15 години насам.

Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на двудневно посещаване в Украйна. Заедно с Главчев в Украйна са заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, ръководителят на Групата за другарство България – Украйна Милен Михов, нейният заместник-председател Георги Йорданов и националният представител Ахмед Ахмедов.

Българските депутати са участвали на откриването на регионален събор на българите от Таврия, отдаден на 155-тата годишнина от преселването им и сервираха цветя пред паметника на Христо Ботев в село Ботево.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР