Полският здравен министър Адам Неделски изглежда измъчен. Решението да се

...
Полският здравен министър Адам Неделски изглежда измъчен. Решението да се
Коментари Харесай

Коронавирус: Смъртта шета из Източна Европа

Полският здравен министър Адам Неделски наподобява изстрадал. Решението да се вкара нова строга обсада наподобява е мъчно за него и сътрудниците му от кабинета. " Това са големи разноски, само че те ни защищават от още по-ужасни и големи разноски ", сподели Неделски пред новинарския канал Polsat, откакто разгласи решението на държавното управление в четвъртък.

В събота в Полша беше въведен локдаун, който ще продължи ориентировъчно до 9 април. Училищата и магазините още веднъж се затварят. Обсъжда се въвеждането на комендантски час или даже по-строги ограничавания на свободата на придвижване: допустимо е разходките да бъдат лимитирани единствено до близкия до жилищата регион. Полското държавно управление си резервира правото да затегне ограниченията, в случай че е належащо.

Това е нужна мярка. В момента Полша отбелязва внезапно повишаване на коронавирусните инфекции. В петък здравното министерство на страната заяви за 25 998 нови случая, което е с 38% повече от предишния петък. Но това не е изключение за този район. В Чехия седемдневният % на зараза на 1 милион души е 976, в Унгария - 738. Това е 7-10 пъти по-високо от това в Германия, написа немският вестник Die Welt.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Полша постанова строга карантина в опит да овладее третата вълн...

Експертите на СЗО са извънредно загрижени. Те показват, че броят на новите случаи, броят на хоспитализациите и смъртните случаи в Централна Европа са на най-високите равнища в света. Източната част на Европейски Съюз - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, членове на Вишеградската група - са достигнали ръба на личните си благоприятни условия. Много лечебни заведения са изпълнени до дъно и има все по-тежки случаи, в това число измежду младежите. И на никое място другаде в Европейски Съюз няма такава смъртност като последствия от ковид, както на изток.

Въпреки обстоятелството, че Чешката република наподобява доближава пиковата периодичност, броят на хоспитализациите и смъртните случаи не понижава. Не се планува бързо усъвършенстване. Що се отнася до Полша, откривателите от Варшавския университет стигнаха до заключението, че през април може да настъпи колапс на здравната система на страната с непредсказуеми последствия. В четвъртък вестник " Газета Виборча " заяви, че във Варшава остават единствено 9 кревати за пациенти с COVID-19.

Прекалено високата смъртност доближи невъобразими размери. През ноември 2020 година в Полша са умряли два пъти повече хора, в сравнение с през ноември 2019 година, т.е. преди експлоадирането на ковид. На 31 януари тази година прекомерно високата смъртност в Словакия беше 50%, в Чехия - 39%. Средната смъртност за седем дни на 1 милион поданици е 16,7 в Унгария, 14,9 в Словакия, 19,2 в Чехия. Това е към 10 пъти повече, в сравнение с в Германия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Тъй като страните от Централна и Източна Европа към момента са в плен на Сovid-19, бавното публикуван...

В Унгария, която употребява без позволение от Европейската комисия по медикаментите, наред с други неща, и китайската ваксина на Sinopharm, досега има 18 000 смъртни случая - до момента в който в страната живеят по-малко от 10 млн. души.

Въпреки дейния прогрес (в съпоставяне с Германия) с имунизацията, страни като Полша или Унгария не са в положение да слагат пандемията под надзор. На първо място, броят на смъртните случаи остава висок. Има редица аргументи за толкоз висока смъртност.

Ярослав Флегер, чешки паразитолог и биолог, занимаващ се с проблемите на еволюцията, преди всичко загатна държавната политика. " Властите от дълго време смекчиха заплахата от ковид, а по-късно започнаха да изискват жителите да се придържат към разпоредбите. Това противоречие провокира комплициране и неспокойствие измежду хората. Правителството просто е изгубило доверието на хората ", сподели Флегер в изявление за Die Welt.

Авторитетният академик, професор в Карловия университет в Прага, той неведнъж е предсказвал доста тъкмо хода на пандемията, с което е спечелил огромно почитание в Чешката република и в този момент постоянно се появява в медиите, когато става въпрос за ковид. Всичко, което той споделя за дейностите на чешкото държавно управление, може да се каже и за дейностите на държавните управления на други страни в района.

В Унгария опозицията твърди, че кабинетът на Виктор Орбан губи доверието на гласоподавателите, защото употребява коронавирусната рецесия, с цел да ускори личната си власт посредством ограничаващи ограничения. В Словакия несполучливите дейности на управлението на страната по време на пандемията напълно неотдавна провокираха спор в редиците на обединението. Не на последно място, това се случи, тъй като. А в Полша политиците от ръководещата партия " Право и правдивост " непрекъснато омаловажават заплахите от вируса.

В резултат на тези безредни практики и в четирите страни доста жители от дълго време са престанали да се придържат към предложените хигиенични практики. В Чешката република твърдото блокиране не докара до стремежи резултат. Медиите непрекъснато оповестяват за противозаконни празненства. Младите хора и хората на междинна възраст са съдействали за разпространяването на ковид измежду съгражданите си. Очевидно е, че увеличението на заболеваемостта неизбежно води до повишаване на случаите на тежко протичане на заболяването и смъртни случаи.

Неофициалните данни за заболеваемостта са доста по-високи от формалните статистически данни. Правителствата на Словакия и Полша може даже да нямат ясна визия за действителната епидемиологична обстановка в самите страни. Тестовете са малко, а в някои случаи, да вземем за пример в Полша, процентът на позитивните резултати е 30%.

Много заболели хора не осведомят управляващите за това, от боязън да не изгубят опцията да отидат на работа. Експертите допускат, че действителните цифри са 5-10 пъти по-високи от формалните. Според консервативни оценки всеки ден в Унгария се разболяват към 32 000 души, към 50 000 в Чехия и към 125 000 в Полша. В същото време отдавна никой не наблюдава съществено контактите на заболели хора.

Между другото, английският вид на вируса B.1.1.7 от дълго време се е популяризирал в Източна Европа. Той обаче е по-заразен и евентуално по-често води до затруднения. " Това е обвързвано с разпространяването на вируса, с огромния брой нови инфекции, претоварващи здравната система. И ние също имаме работа с доста по-агресивна разновидност на вируса ", удостовери паразитологът Флегер.

Третата точка е от значително значение. Здравните системи в района са незадоволително финансирани, лечебните заведения са незадоволително оборудвани и не разполагат с задоволително личен състав. След присъединението на страните от Вишеград към Европейски Съюз през 2004 година хиляди лекари са напуснали Полша или Унгария, а доста експерти напущат родината си незабавно след дипломирането си, заминавайки за Германия и Холандия за по-високи заплати.

Според статистическата работа на Европейски Съюз Евростат сега в Полша има 238 лекари на 100 000 поданици, което е най-ниският индикатор в целия Европейски съюз. В Унгария това число е 338. Това не е задоволително за сполучливо опълчване на спешни обстановки от сегашния мащаб. В Германия има 431 лекари на 100 000 поданици. Кога заболеваемостта ще намалее, към момента е невероятно да се каже. Правителствата удължават или стягат блокадите и се надяват, че имунизациите скоро ще изиграят позитивна роля.

Ако актуалната вълна на заболеваемост е последна, тогава тя ще бъде най-тежка за Полша, Чехия, Словакия и Унгария.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР