Полските предприятия могат да спрат производството на сирене и пакетирани

...
Полските предприятия могат да спрат производството на сирене и пакетирани
Коментари Харесай

Полша е заплашена от срив на производството на сирене и месни продукти

Полските предприятия могат да спрат производството на сирене и пакетирани месни артикули за две до три седмици поради прекъсването на производството на азотни торове, оповестява Virtual Poland.

По-рано полските производители на торове Azoty и ANWIL обявиха, че стопират производството на азотни торове, капролактам и полиамид заради внезапното повишаване на цената на природния газ. Това докара до понижаване на доставките на въглероден диоксид, непряк артикул на индустриалния развой, който се употребява в млечната и месната индустрия. Вестник Rzeczpospolita оповестява, че заради това може да се стигне до прекъсване на производството на бира и някои млечни артикули в Полша.

Ако производството в азотните фабрики не се върне на предходното равнище, най-вече след две-три седмици жителите на Полша няма да могат да купуват в магазините доста известни артикули, измежду които сирене или месо, написа вестникът.

" Що се отнася до млекопреработвателната индустрия, тук имаме два казуса. На първо място, липсва газ въглероден диоксид, употребен за газовата примес, употребена при пакетирането на продуктите. Втората причина е неналичието на уреди за разчистване на индустриалните линии ", споделя пред изданието Агнешка Малишевска, ръководител на Полската млечна камара.

" Всичко това може да докара до големи проблеми в производството на храни. Производствените линии би трябвало да се почистват непрекъснато - след всяка подготвена партида. Това е належащо, с цел да се подсигурява сигурността и хигиената ", изяснява тя.

Според Малишевска млекопреработвателните предприятия не разполагат с огромни ресурси от въглероден диоксид. Във връзка с това Полската млечна камара, дружно с други организации от хранително-вкусовия бранш, приканиха министър-председателя на републиката Матеуш Моравецки да свика незабавно съвещание на държавното управление и да предприеме незабавни дейности.

От своя страна Януш Рожевич, ръководител на Полската асоциация на месарите и производителите на салами, съобщи, че производството на пакетирани месни и колбасни артикули също е застрашено.

" Месните асортименти и месото производството на пакетирани артикули е застрашено. Знаем, че доста хора са привикнали да купуват дребни пакети от обичаните си разнородни меса или салами. Никой не е очаквал такива решения. Това е голям удар за промишлеността ", сподели Рожевич./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР