Полската писателка Олга Токарчук вече си спечели много почитатели у

...
Полската писателка Олга Токарчук вече си спечели много почитатели у
Коментари Харесай

Чувствителната Олга

 Полската писателка Олга Токарчук към този момент си завоюва доста фенове у нас, а изключително след приемане на Нобеловата премия всяка нейна книга се чака с огромен интерес. За „ Чувствителният повествовател “ тя написа в записка, че дължи книгата до известна степен на пандемията. Това е книга с есета, Лодзките ѝ лекции и словото ѝ при връчване на Нобел. Какво обаче свързва текстовете?

Георги Господинов, споделя в предговора, че „ в тази книга има история на науката, доктрина на писането и на въображението, логика на психиката на четенето, екология и пролог към антропоцена, има философия и вяра, само че най-много прослава на нещо, което сплотява всичко това – силата на литературата, и по-точно на самото описване, на историите, които слепват частиците на света “.

Онова, което четем в романите и разказите на Токарчук, кореспондира директно с текстовете в тази книга, с чевствителността и умеенето на разказвача Олга, която написа, че „ разказването е петият детайл, който ни кара да забележим света по подобен, а не по различен метод, да разберем безкрайната му разнородност и трудност, само че също по този начин да подредим прекарванията си и да ги предаваме от потомство на потомство, от едно битие на друго “.

Преводът е на Крум Крумов, а Нобеловата лекция на Токарчук е в превод на Силвия Борисова.
Чуйте Крум Крумов.

Снимки: icu-bg.com, ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР