Полската мечта за „увековечаване“ на американския президент Доналд Тръмп чрез

...
Полската мечта за „увековечаване“ на американския президент Доналд Тръмп чрез
Коментари Харесай

Полша се отказа от военната база Тръмп

Полската фантазия за „ увековечаване “ на американския президент Доналд Тръмп посредством основаването на форт с неговото име е мъртва и в този момент нейните поддръжници се пробват да замаскират самия факт на нейното битие, разясняват в редакцията на американското издание The Washington Times, съобщи организация " Фокус ".

Идеята за Форт „ Тръмп “, непрекъсната американска военна база, която полското държавно управление трябваше да финансира, се появи за първи път през 2018 година, само че в този момент най-сетне беше сменена от уголемен пакт за защита. По-специално, в сходство със Споразумението за засилено съдействие в региона на защитата (EDCA), Съединени американски щати ще усилят военното си наличие на ротационен принцип до към 5,5 хиляди бойци.

Новият контракт обаче не съдържа нито дума за нова военна база в Полша. Очевидно вестникът счита, че тази идея е била изместена на назад във времето по време на договарянията през 2019 година Що се отнася до полските чиновници, те в този момент настояват, че Форт „ Тръмп “ е имал алегорична роля и не е бил действителен проект. Според тях като цяло той въплъщава гаранциите за защита на Съединени американски щати, след идването на Тръмп на власт преди четири години.

„ Името Форт „ Тръмп “ беше символично; термин, който обобщава в резюме задачите на националната сигурност на Полша - реализиране на непрекъснато военно наличие на Съединени американски щати в Полша и по-широко наличие в района “, обявиха от полското посолство във Вашингтон. Както обаче напомня The Washington Times, водачите на двете страни приказваха намерено за оборудването. Според някои някогашни чиновници на Пентагона Полша се възползва от този термин, възприемайки го като метод да извлече отзивчивост към сензитивния към името си президент на Съединени американски щати, чието име към този момент носят доста здания по света.

„ Усмихнах се, когато разговарях с господин президента “, съобщи президентът на Полша Анджей Дуда, разяснявайки една от срещите с Тръмп. „ Казах, че доста бих желал да създадем непрекъсната американска база в Полша, която ще назоваваме Форт „ Тръмп “. И съм сигурен, че е допустимо ". Различни чиновници в защитата също се позоваха на концепцията, която допуска, че американските войски ще бъдат ситуирани непрекъснато на едно място. Това беше дългогодишна фантазия на Варшава, която Кремъл евентуално няма да хареса. По подигравка на ориста някои някогашни чиновници на Пентагона показват, че концепцията за създаване на американско военно наличие в Полша е била известна както измежду републиканците, по този начин и измежду демократите през годините. Самият термин Форт „ Тръмп " обаче съгласно тях „ мъти водите " и ненужно политизира тематиката.

„ Към края на моя мандат към този момент обмисляхме разнообразни разновидности в Полша “, призна Джим Таунсънд, заместник-помощник-министър на защитата в администрацията на Обама. „ Цялата тази история с Форт „ Тръмп “ провокира отзивчивост към Тръмп “. Таунсънд също означи, че той и сътрудниците му от Министерството на защитата приветстват сключването на Споразумението за засилено съдействие в защитата, вярвайки, че увеличението на американското наличие в Полша ще бъде от изгода за американската национална сигурност и ще помогне за сдържането на нападателната Русия. Междувременно Дуда поздрави Байдън за края на предизборната акция, когато стана ясно, че той евентуално ще бъде идващият президент на Съединени американски щати. Въпреки това Варшава принадлежи към листата на международните столици, които към момента не са поздравили публично демократа за успеха му, защото Тръмп оспори резултатите от изборите. Според полските управляващи формалното признание зависи от „ политическия и юридическия развой в Съединени американски щати “.

Въпреки политическите разтърсвания в Съединени американски щати, полските управляващи са уверени, че връзките сред Вашингтон и Варшава ще останат мощни, даже в случай че администрацията на Байдън пристигна на власт. „ Надяваме се, че актуалните ни позитивни връзки и съдействие в региона на защитата със Съединени американски щати ще продължат и със идната администрация “, обявиха от полското посолство. „ Полша е страна, която през последните няколко десетилетия след края на Студената война ясно се придържа към проамерикански и проатлантически курс, без значение от политическите пристрастия на разнообразни американски администрации “. „ Вярвам, че нашето партньорство е над политическите разлики “, сподели Дуда. „ Очакваме новия президент на Съединени американски щати да встъпи в служба ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР