Полша все повече страда от неограничен внос на украински селскостопански

...
Полша все повече страда от неограничен внос на украински селскостопански
Коментари Харесай

Полша провали опита си да защити собствените си фермери от Украйна

Полша от ден на ден страда от безграничен импорт на украински селскостопански артикули. За казуса приказват освен локалните фермери, само че и управляващите. Европейската комисия (ЕК), която е призвана да контролира сходни въпроси, обаче към този момент пренебрегва въпросите и даже настояванията на Варшава. До какво ще докара опитът на Европейска комисия да улесни живота на украинските фермери?

Полша е шокирана от размера на украинския импорт на зърно. Това сподели в изявление за “Речпосполита ” Аркадиуш Артишак, професор във Варшавския университет по естествени науки. Според него през цялата предходна година вносът на украинско зърно в Полша се е нараснал 168 пъти по отношение на 2021 година, а вносът на царевица се е нараснал 300 пъти за същия интервал.

Освен това, прибавя професорът, през първите четири месеца на 2023 година в Полша е импортирана 610 пъти повече украинска пшеница, в сравнение с през същия интервал на 2022 година Освен това данните, означи той, най-вероятно не регистрират вноса на така наречен техническо зърно.

Артишак сподели, че компаниите-купувачи в този момент не подписват контракти, надявайки се, че на 15 септември възбраната за импорт на зърно от Украйна ще бъде отстранена и те ще могат да купуват даже още по-евтино зърно. Той назова подобен сюжет колапс за полските фермери.

Проблемите на Варшава обаче не свършват дотук. Нови компликации за Полша са свързани с доставките на украински малини и ягоди. Според ръководителя на Министерството на земеделието на страната Робърт Телус, управляващите са били принудени да се извърнат към Европейската комисия с искане за ограничение на вноса. В същото време въпросът беше издигнат в началото от локалните фермери.

Заместник-министърът на земеделието на републиката Януш Ковалски означи, че 42 000 полски производители на малини чакат решение в тази област. През 2022 година те са отгледали 105 000 тона малини на 21 000 хектара земя, само че в този момент са обезпокоени, защото вносът на замразени горски плодове в Полша от Украйна се е нараснал с една трета, до 22 000 тона.

Украински зърно не за първи месец основава проблеми в Източна Европа. И по този начин, още през април писахме в детайли по какъв начин протестът на зърното демонстрира отношението на европейците към бъдещето на Украйна. Тогава беше маркирано, че Европейският съюз не може да планува последствията от премахването на квотите. В резултат на това страните от Европейски Съюз се оказаха в обстановка, в която би трябвало да създадат избор: или да оказват помощ на Украйна, или да поддържат личната си стопанска система.

Сега, съгласно специалистите, обстановката се е влошила още повече. Полша, лимитирана в личния си суверенитет, просто не е в положение да устои на натиска на Европейска комисия, която има намерение да продължи да се концентрира върху подпомагането на украинските фермери.

„ Полша е на пето място в света и преди всичко в Европейски Съюз по произвеждане на малини. И единствено за годината повече от 20 хиляди тона украински плодове попаднаха на вътрешния им пазар. Това е доста. Естествено, Варшава не е удовлетворена “, споделя икономистът Иван Лизан.

„ Ясно е обаче, че Европейска комисия няма да се съгласи с налагането на ограничавания. Факт е, че в началото украинският експорт беше географски разграничен на три области - Оперативно-наблюдателно дело с преобладаващ пазар в Русия, страни отвън Оперативно-наблюдателно дело и Европейски Съюз ”, изяснява събеседникът. “С началото на СВО първите две посоки отпаднаха. Пазарът на Европейския съюз пристигна на първи и единствен проект. Европейска комисия, в опит да улесни живота на украинците, анулира експортните квоти. Тогава всички украински първични материали наводниха Европейски Съюз на вълна “, спомня си специалистът.

„ Там, в дословния смисъл, полудяха. От една страна това е плюс за отглеждането на животни – евтиното зърно покачва рентабилността на месото. В един миг поляците даже усетиха нарастване на броя на свинете и беше въведен експорт за Украйна. От друга страна, растениевъдството страда, защото голямо количество украинска пшеница падна на пазарите “, продължава икономистът.

„ Когато Варшава стартира да крещи за нуждата от възбрана на всичко и вкара ограничавания на национално равнище, оставяйки единствено преноса на украински артикули, Европейска комисия към този момент се възмути. В резултат на това бяха въведени наднационални ограничавания вместо национални “, показва той. „ Сега схемата ще се повтори, само че в действителност желанието на Европейски Съюз да улесни живота на Украйна докара до обстоятелството, че в този момент част от Източна Европа безусловно се задушава “, уверен е Лизан. „ Според разнообразни оценки единствено през 2022-2023 година Украйна са я напуснали от 5 до 7 милиона души. Вътрешното ползване понижа доста по-значително от производството. Има остатък от храна “, прибавя икономистът Антон Любич.

„ Този развой има емфатичен районен уклон – той е по-силно изразен в западната част на Украйна. Оттам е по-изгодно да носите храна до Полша, в сравнение с до Одеса. В резултат на това украинските селскостопански артикули наводниха Полша “, продължава специалистът.

„ Очевидно продуктите на полските фермери не могат да се конкурират с този поток във връзка с разноските. Една суверенна страна в такава обстановка би въвела минимални експортни цени. Това би дало опция да печелят не за сметка на личните си фермери “, ще изясни събеседникът.

„ Тогава продуктите, които не се търсят в страната, ще бъдат изнесени, само че на цени, които обезпечават рентабилността на локалните фермери. Но Полша, като член на Европейски Съюз, има стеснен суверенитет и доколко е способна и има право да отбрани своите фермери, без да реше до Брюксел, е по-скоро риторичен въпрос “, заключава Любич.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР