Полша ще се противопостави на предложението на Европейската комисия да

...
Полша ще се противопостави на предложението на Европейската комисия да
Коментари Харесай

Полша е против обвързването на еврофондовете с върховенството на закона

Полша ще се опълчи на предлагането на Европейската комисия да бъде понижено финансирането от еврофондове за страни, в които се счита, че върховенството на закона в тях е под опасност. Това декларира в изявление за " Асошиейтед прес " полският външен министър Яцек Чапутович, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-късно през днешния ден следва Еврокомисията да внесе предлагането си, което да залегне в бюджетната рамка на Европейски Съюз за интервала 2012-2017 година Миналата седмица еврокомисарят по правораздаване Вера Йоурова сподели, че проектът ще включва " механизъм за господство на закона ", който да обвърже финансирането със спазването на демократичните правила.

" Възприемаме това като желание за оказване на напън върху някои страни, политически напън преди диалози ", споделя Чапутович. " По тази причина имаме доста негативно мнение за тези хрумвания ", акцентира той.

Министърът отдава положителните достижения на полската стопанска система на ефикасното асимилиране на еврофондовете. Но показва като неправилно схващането, че Полша се възползва от щедростта на Европейски Съюз, като отбелязва, че единният пазар също облагодетелства значително западните страни, тъй като към вложителите се връщат огромни облаги.

" Полша отвори своя пазар. Тя даде опция за известно развиване на западната стопанска система, както и в Полша ", споделя Чапутович и отбелязва, че еврофинансирането е " нещо като отплата " за това, че Полша е отворила пазара си. Той прибавя, че Варшава е съгласна да се усилят вноските на страните членки, с цел да се компенсира излизането от блока на огромния вносител в евробюджета Англия, и заявява, че Полша е подготвена да заплаща по-голяма вноска.

Но съгласно полския външен министър налагането на финансови наказания на Полша е надълбоко незаслужено, тъй като в Европейски Съюз има други страни, които не съблюдават разпоредбите - подценяват решения на Европейския съд или прекрачват лимита на бюджетния недостиг - и не са застрашени от наказване. В изявлението първият посланик на Полша загатва само Италия като една от тези страни.

Яцек Чапутович твърди също, че е " мъчно да се дефинират критериите или степента, до която са били спазвани законите и стандартите на Европейски Съюз " от страните членки.

По въпроса за новото полско законодателство, което дава повече пълномощия на определени политици да назначават съдии, Чапутович споделя, че сходен принцип е застъпен из цяла Европа.

" Европейската комисия в никакъв случай не е оспорвала същите правила, които са в Испания, във Франция, в Германия, а ги оспорва в системата на Полша. Ние считаме това за използване на двойни стандарти ", декларира полският външен министър Яцек Чапутович в изявление за АП.

Агенцията напомни, че съгласно Еврокомисията някои детайли от законодателството за полската правосъдна система в действителност наподобяват законите в други страни от съюза, само че в цялост те основават обстановка, в която политиците имат прекомерно огромно въздействие върху правосъдната система. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР