Полша не може да предаде властта върху съдебната си система

...
Полша не може да предаде властта върху съдебната си система
Коментари Харесай

Полша отхвърля сделка „пари срещу върховенство на закона“

" Полша не може да съобщи властта върху правосъдната си система на Европейския съюз в подмяна на парите, които би трябвало да получи по силата на договорите и участието си в Европейски Съюз “, сподели полският министър на правораздаването Збигнев Жобро, представен от брюкселското издание

Суверенитетът на Полша е заплашен от механизма на Европейския съюз за конвенционалност, който обвързва изплащането на средства от блока с върховенството на закона, счита министърът.

Партията „ Солидарна Полша “, която  е съдружен сътрудник на ръководещата партия „ Право и правдивост “, ще предложи три начинания. Първата  , в което се показва, че механизмът за конвенционалност е легален според правото на Европейски Съюз, което проправя пътя на Европейската комисия да спре средствата за Полша поради опасения за независимостта на правосъдната система.

„ Полша не може да съобщи властта си върху правосъдната си система на Европейския съюз в подмяна на парите, които би трябвало да получи по силата на договорите и участието си в блока “, аргументира се той.

Жобро също по този начин настоя за отменяне на климатичния пакет „ Подготвени за 55 “ като „ голямо финансово задължение “ за полския народ, който, по думите му, не се е  включил към Европейски Съюз, с цел да „ извършва фанатични цели, които ще доведат до утежняване живота му и подкопаването на полската стопанска система “.

Последното предложение се отнася до план за изменение и допълнение на закона за Върховния съд. Президентът Анджей Дуда показа собствен личен план, който включва разпускането на Дисциплинарната камара, за която Съдът на Европейски Съюз по-рано постанови, че би трябвало да се закрие заради опасения, че служи  за наказване на съдии, които са сериозни към държавното управление.

„ Министърът  е враждебно надъхан към участието на Полша в Европейски Съюз. Той не се колебае да направи всичко по силите си, с цел да накара страната да излезе от блока, за разлика от премиера на „ Право и правдивост “ Матеуш Моравецки, който желае да остане в блока и да го манипулира от вътрешната страна “, разяснява пред EURACTIV Радослав Марковски от Варшавския университет.

Механизмът, който може да докара до загуба на европейски средства от страни със систематични проблеми с върховенството на закона, бе сериозно затруднение при договарянето на седемгодишния бюджет на блока от 1,8 трилиона евро в края на 2020 година

Съгласно компромисът, който бе реализиран от европейските водачи след доста договаряния, Унгария и Полша смъкнаха ветото от утвърждението на бюджета, при условие че Съдът на Европейски Съюз ще се произнесе дали механизмът е в нарушаване на договорите на Европейски Съюз. Решението на съда бе в поддръжка на новата контролна система за господство на закона.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР