Половината население на планетата ще развие някакъв вид психично разстройство

...
Половината население на планетата ще развие някакъв вид психично разстройство
Коментари Харесай

СЗО: Половината население на планетата ще развие психично разстройство до 75-годишна възраст

Половината население на планетата ще развие някакъв тип психологично разстройство до момента в който навърши 75 години. Това демонстрират данните от проучване на Lancet Psychiatry, което проучва отговорите на изследване на СЗО, извършено от 2001 до 2022 година 13-те постоянно срещани психологични болести включват тежка меланхолия, тревога, корист на субстанции и разстройства с недостиг на вниманието/хиперактивност. Те се появяват рано в живота, като първата им поява е на до 15-годишна възраст. „ Психичните разстройства са хроничните разстройства на младите “, сподели съавторът на проучването Джон Макграт, представен от STAT, съобщи economy.bg.

Има разлики сред половете:
• При мъжете злоупотребата с алкохол е с най-голямо разпространяване (14%), следвана от тежко депресивно разстройство (7,5%) и характерни уплахи (5%). Мъжете имат по-висок риск от разстройство, обвързвано със злоупотребата на субстанции (14%), в сравнение с дамите (10%).

 • При дамите най-често срещаното положение е тежко депресивно разстройство (14%), следвано от характерни уплахи (10%) и посттравматичен стрес (4,5%). При дамите има по-високо разпространяване на тревожни разстройства (18%), в сравнение с при мъжете (11%).

Проучването е основано на данни събрани от 156 331 респонденти от 32 изследвания в 29 страни, в това число 12 страни с ниски и междинни приходи и 17 страни с високи приходи, от които 85 308 (54,5%) дами и 71 023 (45,4%) мъже.

Учените заключават, че здравните системи би трябвало да имат потенциала да откриват и лекуват навреме нормалните психологични разстройства и да усъвършенстват грижите, които са подобаващи за хората в тези основни моменти от виталния им път.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР