Положих клетвата със съзнанието за голямата отговорност, която поемам. Ангажирам

...
Положих клетвата със съзнанието за голямата отговорност, която поемам. Ангажирам
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Омбудсманът ще е там, където са гражданите и техните проблеми

Положих клетвата със съзнанието за огромната отговорност, която поемам. Ангажирам се с това мои съществени отговорности да бъдат жителите и техните права и свободи. Омбудсманът ще е там, където са проблемите на жителите, там където има нарушени права. Всички хора са раждат свободни и с права. Разчитам на институциите, разгадавам на народните представители и на Народното събрание. Това съобщи Диана Ковачева от трибуната в Народното събрание минути откакто постави клетва като краткотрайно изпълняващ длъжността на омбудсман на Република България.

" Широкият правозащитен мандат на омбудсмана е в съответстиве с най-високите правозащитни стандарти, избрани от Организация на обединените нации. Тази година инстиутцията на омбудсмана получи самопризнание. За мен това не е първия ден в институцията. Наясно съм, че насърчаването и отбраната на главните права и свободи на жителите е много необятно разбиране. ", добави Ковачева. Тя съобщи, че разчита на съдействието на всички институции. Тя уточни, че залага на приемствеността, интензивността, доброжелателността и безпристрастността със съзнанието, че омбусманът е постоянно на страната на жителите. " Благодаря ви за доверието ", обърна се тя към народните представители.

Съгласно Закона за омбудсмана при встъпването си в служба публичният бранител поставя клетва пред Народното събрание със следното наличие: „ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от интерисите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа и да пазя правата и свободите на жителите. Заклех се “. Полагането на клетва и встъпването в служба на Диана Ковачева се постанова откакто във вчерашния ден бе оповестена оставката на досегашния публичен бранител Мая Манолова. Тя подаде оставка поради включването си в кметската конкуренция за София. По закон до избора на нов омбудсман заместникът й би трябвало да извършва тази служба. Именно Диана Ковачева е заместник-омбудсман от началото на 2016 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР