Полицията, прокуратурата и Агенция Митници разкриха една от най-големите престъпни

...
Полицията, прокуратурата и Агенция Митници разкриха една от най-големите престъпни
Коментари Харесай

Чужденци, затворени в цех, произвеждали нелегални цигари в село Труд

Полицията, прокуратурата и Агенция " Митници " разкриха една от най-големите незаконни групи в България, която произвеждала подправени марки цигари в нелегалана фабрика покрай пловдивското с. Труд. В региона на с. Ръжево Конаре е открит завод, в който се е правило обработването и рязането на тютюна.

По първични данни готовата продукция е на стойност към 2 млн. лв., а вредите, нанесени на държавната хазна възлизат на близо 20 млн. лв. месечно, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

12 участници в незаконната група са арестувани – 4-ма българи, 7 украински жители и един молдовец. Групата е работила при изключителна нелегалност, а във фабриката са работели чужденци, които не са излизали от региона. Операцията е осъществена под управлението на Специализираната прокуратура и с присъединяване на чиновници от ДАНС и Агенция " Митници ".

Участниците в групата общували с българо-руски речник, заяви представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева на брифинг в правосъдната палата. Машината, с която са работили, е произвеждала по 2000 цигари в минута. Работниците от Молдова и Украйна живеели в хале в самата фабрика и не излизали от пространствата.

 Чужденци, затворени в завод, произвеждали незаконни цигари в село Труд (видео)
© Пресцентър на Министерство на вътрешните работи

Разследващите са открили, че те били снабдявани с храна от българин, който е родственик на един от арестуваните. Цехът за тютюн бил затрупан с бали сено, подредени по специфичен метод, като сред сеното имало процеп, през който да се минава. Имало и незабавен, спешен излаз, който съставлява тръба, при започване на която имало скейтборд и фенери, обясниха проверяващите.

Прокурор Милева изясни, че 12-те арестувани ще бъдат упрекнати, а на следващия ден се чака профилираната прокуратура да изиска непрекъснат арест за тях.

Директорът на отдел " Митнически режим " в Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " Калин Литов изясни, че известна процедура била освен у нас, само че и в чужбина, в сходни заводи да се наемат служащи от други страни, които не приказват езика и не биха могли да обяснят къде се намират, в случай че бъдат арестувани.

По думите му, контактите на участнциите в групата били мощно лимитирани. От момента, в който са влезнали в България, те били откарани непосредствено в село Труд и не са напускали фабриката. В постройката е имало пространства, които били оборудвани с фитнес уреди и кухня.

При претърсванията проверяващите са разкрили сграда в постройката. Сградата била оборудвана с климатици, само че отвътре, с цел да не се виждат. Освен това вътре са открити и специфични филтри, с цел да не се усеща аромат на тютюн отвън пространствата. Специален генератор осигурявал ток, с цел да не се употребява и регистрира електрическа енергия.

 Чужденци, затворени в завод, произвеждали незаконни цигари в село Труд (видео)
© Пресцентър на Министерство на вътрешните работи

Марките цигари, открити в противозаконната фабрика, били " Роял " и " Мурати ", изясни шефът на Агенция " Митници " Георги Костов. Той добави, че даже опитните чиновници на организацията били впечатлени от технологията, която разкрили.

По думите му, марката " Роял " не е записана у нас, а се създава в Босна и Херцеговина. Другата марка - " Мурати ", е на девето място по незаконно произвеждане. По думите на Костов тези две марки държат 11 % от контрабандата в страната.


Цигарите, хванати в село Труд, били предопределени най-много за нашия пазар. Още четирима българи, за които се допуска, че са участници в групата, се търсят. Все още проверяващите не са разкрили кой е уредникът на групата.
" Акцията в Труд е подарък за цялото общество ", разяснява вътрешният министър Младен Маринов по-рано през днешния ден след формалната гала за професионалния празник и 140 година от основаването на Министерство на вътрешните работи. На този стадий няма данни фабриката да е обвързвана с тази, за която обвиняване имат няколко души, измежду които и предприемача Миню Стайков и сина на кмета на Карнобат.
Миналата година при акция на прокуратурата във " Винпром Карнобат " ООД, " Сис индустрийс " ООД и " Топоаз мел " ООД проверяващите разкриха и незаконен завод за произвеждане на подправени цигари без бандерол в постройка край Карнобат. Помещенията бяха оборудвани по същия метод, а служащите не излизали на открито. В постройката тогава бяха открити машини за обработка на тютюна, както и фитнес и кухненско съоръжение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР