Полицейски операции са в ход тази сутрин във Франция срещу

...
Полицейски операции са в ход тази сутрин във Франция срещу
Коментари Харесай

Арести във Франция след обезглавяването на учител от ислямист

Полицейски интервенции са в ход тази заран във Франция против "десетки лица " с ислямистки възгледи, разгласи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, потвърждавайки, че преподавателят по история, обезглавен в петък, е бил жертва на "фатва ", съобщи Франс прес.

"Те явно са издали фатва против преподавателя ", съобщи Дарманен по радио "Юроп 1 ", имайки поради обвинените, които са в ареста.

Започнати са 84 следствия за втълпяване на ненавист в интернет след убийството и са осъществени арести, добави министърът.

Дарманен сподели, че се проверяват интернет изявления на хора, подкрепили дейностите на килъра.

Необходимо е да продължим дейната работа по премахване на омразата в обществените мрежи, акцентира министърът. Днес е учител, на следващия ден ще е служител на реда, вдругиден - публицист, предизвести Дарманен.

По последни данни на полицията в хода на следствието към този момент са арестувани 11 души.

Франция се готви да изгони 231 чужденци, които са в държавен лист за наблюдаване поради хипотетични екстремистки религиозни убеждения, сподели късно през вчерашния ден източник от полицейски синдикат, представен от Ройтерс.

Засега вътрешното министерство, което дава отговор за експулсирането на чужденци, не е коментирало новината, обявена първо от френското радио "Юроп 1 ".

Франция дефинира екстремистите като "хора в развой на радикализиране, за които има възможност да изискат да заминат в чужбина, с цел да се причислят към терористични организации или да вземат участие в терористични действия ".

Центристкото държавно управление на президента Еманюел Макрон е подложено на напън от консерваторите и крайнодесните да заеме по-твърда позиция по отношение на нефренските жители, за които има подозрения, че са опасност за сигурността.

Според източника и съгласно радио "Юроп 1 " вътрешният министър Жералд Дарманен се е срещнал през вчерашния ден следобяд с локални префекти и е изискал от тях да разпоредят експулсиранията.

Източникът от полицейския синдикат сподели, че 180 от обвинените сега се намират в пандиза, а още 51 се чака да бъдат задържани в границите на часове. Според него Дарманен е изискал също службите на министерството му да изследват по-внимателно хората, които желаят да получат бежански статут във Франция.

В петък в парижко предградие 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, атакува 47-годишен преподавател по история покрай учебното заведение, в което преподавал и който при полемика за свободата на словото посочил в клас подигравка на пророка Мохамед. Нападателят обезглави учителя, заплаши пристигнали на място служители на реда, само че беше убит.

Разследването е предоставено на френската антитерористична прокуратура. Президентът Еманюел Макрон назова станалото терористичен акт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР