Полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения

...
Полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения
Коментари Харесай

Задържаха 10 лица при спецоперация в област Плевен

Полицейска акция за противопоставяне на престъпността и опазването на публичния ред се организира през вчерашния ден на територията на ОДМВР – Плевен. В интервенцията са включени сили на всички районни ръководства, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при регионалната дирекция и Зонално жандармерийско ръководство – Плевен; подкрепени от „ Държавно горско стопанство “, „ Българска организация по сигурност на храните “, „ Регионална ревизия по запазване на околната среда и водите “, Национална агенция за приходите и РЗИ.
Основните акценти в инспекциите са свързани с закононарушения против личността и собствеността на жителите, кражбите, противопоставяне на притежанието и разпространяването на наркотични субстанции, разпространяването на контрабандни артикули, надзор на водачите за недееспособност, ръководство след приложимост на опиати и алкохол, както и съблюдаване на скоростните режими.
Около 8:30 часа е осъществена инспекция в парцел в село Горна Митрополия, благосъстоятелност и населяван от 65-годишен. В прилежащи селскостопански постройки са открити към 340 литра транспарантна течност с аромат на етилов алкохол, разпределена в разнообразни по тип съдържимост пластмасови бидони. Установеното количество течност е конфискувано от чиновници на Търговско дружество " Митница " Русе. За осъществената инспекции на адреса е формиран протокол по член 83 от ЗМВР. По случая следва взимане на административно отношение, работа продължава чиновник Търговско дружество " Митница " Русе.
Около 10.00 часа в сектор - Койнаре при РУ- Червен бряг е получен сигнал за осъществена домова кражба от частен дом в село Глава. По информация на тъжителя за времето от 21.00 часа на 24 април 2023 година до 09.00 часа на 25 април 2023 година от двора му е открадната водна помпа марка " Елпром Троян " 0.75 кв с прикачени към нея тръби за поливане. Щетите са в развой на определяне. От извършените оперативни дейности е открит причинителят на закононарушението – 15-годишен от селото. Той непринудено е предал ел.помпата. Образувано е бързо произвеждане за закононарушение по чл.194, ал.1 от Наказателен кодекс.
Около 11,00 часа чиновници от РУ-Левски са направили инспекция на съображение член 83 от ЗМВР в частен дом в село Стежерово, населяван от 26-годишен. Намерени са саксия със засадено в нея растение с височина от 11 см. от рода на конопа; стъклен буркан със суха зелена тревиста маса с общо тегло към 15 грама и гриндер с останки от суха зелена тревиста маса. По данни на мъжа наличието е марихуана. Предстои назначение на физико -химическа експертиза. По случая е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 354 „ а “, алинея 3, т.1 и за закононарушение по член 354 „ в “ от Наказателен кодекс. 26-годишният е арестуван до 24 часа по ЗМВР.
Служители от Първо районно управление (на МВР) - Плевен и бранш " Противодействие на икономическата престъпност " при ОДМВР - Плевен са направили инспекция в частен парцел в землището на околност " Стража ", стопанисван от 63-годишен. Установено е, че нелегално се съхраняват и разкомплектоват коли без позволение от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен. В парцела са открити 20 автомобила в друга степен на разкомплектованост, джанти с гуми, демонтирани брони, порти, изпускателни системи и други елементи от коли. От притежателя на парцела е снето документално пояснение. Изяснило се е, че колите се разкомплектовали и се продавали на части на място или се изпращали посредством куриерска компания, а разглобените коли се продавали на вторични първични материали. По време на инспекцията са открити бележник със записани данни на части и разнообразни суми и тетрадка, в която са записвани всички налични автомобилни елементи и тези, които са продадени. Тефтерът и тетрадката са предадени с протокол за непринудено предаване.
Около 08.10 часа в дома на 24-годишен в Червен бряг е открита мелничка вид " Гриндер " с размери 5 см. Х 6 см., съдържаща суха зелена тревиста маса, от рода на конопа. Тя е предадена с протокол за непринудено предаване. По данни на мъжа тревистата маса е марихуана. Предстои назначение на физико-химическа експертиза. Притежателят ѝ е арестуван за период до 24 часа. Образувано е бързо произвеждане за закононарушение по чл.354 „ а “, ал.3 от Наказателен кодекс.
Около 08.15 часа в парцела на 41-годишна в село Глава е открит 1 прочие куб. метър дърва за огрев от типа " Акация ", немаркирани с контролна горска марка, промишлена марка или общинска марка. Жената е декларирала на чиновниците, че дървесината е нейна и няма документи за произхода ѝ. Образувано е бързо произвеждане за осъществено закононарушение по чл.235, ал.6 по отношение на ал.2 от Наказателен кодекс.
В 10:00 часа в град Никопол на площад " Европа " е спрян за инспекция лек автомобил " Пежо ", ръководен от 54-годишен. Установено е, че едната регистрационна табела e сложена на задната ризница залепена с тиксо като е направена от книжен материал /картон/, не е издадена от съответните органи и не дава отговор на условията по ЗДВП за публично прилагане. Съставен е акт. Образуваното бързо произвеждане е по член 345, алинея 1 от Наказателен кодекс.
В 13:50 часа в плевенския квартал " Дружба " 19-годишен е предал непринудено мелничка вид " гриндер " с раздрабена суха зелена тревиста маса, по негови данни марихуана с почти тегло 0.5 грама. Младежът е арестуван с полицейска мярка за период до 24 часа. Наркотикът е конфискуван за разбор. За закононарушение по чл.354 „ а “, ал.3,т.1 от Наказателен кодекс се води бързо произвеждане.
Субстанции за произвеждане на опиати са конфискувани от частен дом в Плевен. Вчера в 14 часа е осъществена полицейска инспекция в жилището на 30-годишен в ж.к „ Сторгозия ". Мъжът е предал непринудено стъклена колба с съдържимост 1литър, цилиндрична пластмасова транспарантна кутия с размери височина 6 см. и диаметър 8 см., съдържаща тъмночервено прахообразно вещество и алена на цвят цилиндрична кутия с размери височина 6 см. и диаметър 3.5 см., съдържаща голям брой сиви сфери. По данни на предаващия наличието на едната кутия е червен фосфор, а на другата - йод на перли, които субстанции са класифицирани, като прекурсори за подготвяне на опиати. Предстоят експертизи на конфискуваното количество. Мъжът е арестуван с полицейска мярка за период до 24 часа. Образувано е досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.354 „ а “, ал.1 от Наказателен кодекс. Продължава работа по случая. Уведомена е Оперативна програма – Плевен.
В 14:30 часа в ж.к. " Дружба " пред жилищен вход 25-годишен е предал на проверяващи служители на реда от Първо районно управление (на МВР) – Плевен саморъчно свита цигара със суха зелена тревиста маса и съцветие от суха зелена тревиста маса. По негови данни марихуана с почти тегло общо 1.5 грама. Лицето е арестувано за период до 24 часа по ЗМВР. Веществото е предадено за лабораторна обработка. За закононарушение по чл.354 „ а “, ал.3,т.1 от Наказателен кодекс е формирано бързо произвеждане.
Около 14:30 часа в град Плевен на улица " Петко Каравелов " 20-годишен е предал цигарена свивка с дължина 10 см., съдържаща суха зелена тревиста маса, стъклен буркан с железна капачка с височина 6 см. със съцветия от суха зелена тревиста маса и самозалепващ се полиетиленов пакет с размери 10 см Х 8 см. със съцветия от суха зелена тревиста маса. По данни на плевенчанина предаденото вещество е марихуана с тегло към 5 грама. Предстои назначение на физико-химическа експертиза. По случая е формирано бързо произвеждане Младежът е арестуван за период до 24 часа във Второ РУ- Плевен за закононарушение по чл.354 „ а “, ал.3, т.1 от Наказателен кодекс.
За владеене на опиати в полицейския арест е арестуван 45-годишен. В 14:30 часа в град Кнежа е осъществена инспекция на съображение член 83 от ЗМВР в дома му. Доброволно е предал полиетиленов плик с размери 5 см Х 5 см., съдържащ суха, зелена тревиста маса – представляваща марихуана. Предстои физико-химическа експертиза на конфискувания опиат. По случая е формирано бързо произвеждане за закононарушение по чл.354 „ а “, ал.3, т.1 от Наказателен кодекс
Бързо произвеждане е формирано в Първо районно управление (на МВР) - Плевен за ръководство на автомобил след приложимост на алкохол. В 14:53 часа на улица в ж.к „ Дружба “ е бил тестван 50-годишен, който се придвижвал с „ Тойота “. Направеният тест за алкохол с техническо средство е отчел над 1.2 промила. Издаден е ваучър за здравно проучване. Водачът е бил арестуван за период до 24 часа по ЗМВР. Работата продължава проверяващ служител на реда.

В хода на интервенцията са арестувани 10 лица и са формирани девет бързи производства и две досъдебни производства. Проверени са 413 лица и 302 моторни транспортни средства. Извършени са инспекции на 14 пункта за черни и цветни метали, 6 заложни къщи, 9 автоморги, автосервизи и депа; 17 питейни и увеселителни заведения, 31 търговски обекта. В региона са регистрирани 13 закононарушения, свързани с опиатите, нелегално добита дървесина, артикули с незаплатен данък, нарушавания на Закона за придвижване по пътищата. За нарушавания са формирани 66 акта. Съставени са 13 протокола по член 64 и член 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са формирани и 3 акта и констативни протокола от други органи.
Материалите от профилирана акция са докладвани в Районно прокуратура – Плевен по подготвеност. Работата по случаите продължава.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР