Политолозите Борис Попиванов и Стойчо Стойчев коментираха пред БНР предстоящите

...
Политолозите Борис Попиванов и Стойчо Стойчев коментираха пред БНР предстоящите
Коментари Харесай

ДПС разширява влиянието си, според политолози

Политолозите Борис Попиванов и Стойчо Стойчев разясниха пред БНР идните локални избори и борбата за София. Предизборната акция публично се открива на следващия ден.

Според Попиванов локалните избори у нас нормално имат народен политически залог. „ От тях се чака да потвърдят или да оспорят статуквото в България... Във все по-голяма степен българските жители възприемат локалните избори в действителност като локални, като събитие, което визира единствено тяхната общественост, даже отхвърлят огромните проекти за развиването на техните общини. В общоприет проект тази борба е национална – това е борба за благоразположението на властта поради зависимостта на общините от страната “, изясни той.

Политологът уточни и едно нетрадиционно събитие: „ ГЕРБ постоянно са твърдели, че разчитат единствено на себе си. Сега се вижда блян към набиране на повече съдружни сътрудници и поддръжка на кметове, които не са били от ГЕРБ в предходни мандати. Виждаме блян резултатите от локалните избори да бъдат въвлечени в запазване на настоящия модел на отношение страна – общини “.

Попиванов счита, че Движение за права и свободи е най-последователната политическа мощ и най-точно ползва своята тактика - последователно преодоляване на всички позиции към Бойко Борисов и увеличение на зависимостта на Борисов от поддръжката на Движението.

„ Местни избори 2019 ще бъдат доста по-оспорвани от предишни. В огромна степен ще следим отклонения от демократични практики и стандарти, което не ме прави оптимист за бъдещето на демокрацията в България “, показа Борис Попиванов.

По думите му мъчно ще бъде на едни ръководещи да кажат, че са спечелили локалните избори, в случай че изгубят София. "И противоположното – мъчно ще бъде на една съпротива да твърди, че реализира огромни пробиви, в случай че продължи да губи в София. В този смисъл борбата има избран народен привкус. Тя се стреми да притегли разколебаните и негласуващите гласоподаватели “, убеден е Попиванов.

Според него е значимо до каква степен Йорданка Фандъкова ще излезе от сянката на ГЕРБ и ще наподобява като независима фигура и доколко Мая Манолова ще убеди софиянци, че Фандъкова е проекция на ГЕРБ.

„ Неминуемо локалните избори ще окажат въздействие върху избора на основен прокурор поради близостта на датите. От години насам не преглеждаме правосъдната система като самостоятелна власт, а като част от политическото статукво. Всяка рецесия в нея въздейства върху политическата среда “, сподели още Борис Попиванов.

Според сътрудника му от Софийския университет Стойчо Стойчев резултатите от изборите след месец ще отидат към действителни равнища. "Нереално е да чакаме, че в този момент ГЕРБ ще реализиран по-висок резултат от 2015 година и че Българска социалистическа партия ще имат по-нисък резултат. 2015 година беше необикновена за избори, тъй като пристигна след продължителни политически митинги против държавното управление на Пламен Орешарски и против избирането на Делян Пеевски за началник на ДАНС “, изясни политологът.

Според него двете изборни години са несъвместими за съпоставяне. „ Тогава Българска социалистическа партия получиха пагубно ниски резултати, а ГЕРБ получиха толкоз висок резултат, че сами себе си изненадаха. Нещата тази година ще отидат към действителни равнища. ГЕРБ няма да имат 130 кметски мандата, евентуално по-малко, само че това няма да значи, че те ще са изгубили “, счита той.

Според Стойчев ръководещите няма да изтърван София, само че в случай че това въпреки всичко стане, то то ще е сигнал за отмалялост от Йорданка Фандъкова или от Бойко Борисов, или от ГЕРБ.

По думите му Движение за права и свободи в някои от регионите уголемява своето въздействие и последователно се придвижва към районите с плътно ромско население. "Това се дължи на демографски фактори. Хората, които по принцип гласоподават за Движение за права и свободи, към този момент живеят по-дълго като междинна възраст и техният условен дял в българското общество нараства “, разясни Стойчо Стойчев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР