Политиците за пореден път излъгаха бизнеса. Авиокомпаниите, които са сред най-пострадалите

Политиците за пореден път излъгаха бизнеса. Авиокомпаниите, които са сред най-пострадалите ...

Депутатите излъгаха 15 авиокомпании за обещаните 60 млн. лева


Политиците за пореден път излъгаха бизнеса. Авиокомпаниите, които са сред най-пострадалите от ковид-пандемията, няма да получат обещаната  антикризисна помощ от държавата. Оказа се, че при препускането с актуализацията на бюджета депутатите са гласували текст, който на практика фаворизира "България ер", а останалите фирми от бранша - общо 15, няма да получат и лев. Поправката е била формулирана и лансирана от ДПС, но всички партии са я гласували, като не е ясно дали са си дали сметка какво точно приемат. Става дума за 60 млн. лева. 

В последните седмици служебният министър на транспорта Георги Тодоров няколко пъти обяви, че всички въздушни превозвачи, регистрирани в България, ще бъдат подкрепени от държавата заради загубите, които търпят покрай корона-ограниченията. Източникът на помощта е известен -  по сметките на държавното дружество "Летище София" ЕАД отпреди концесията са останали свободни 60 млн. лева. Първоначалната идея бе част от парите да се преведат на Летище Стара Загора, а другата част да се ползва за подпомагане на самолетните компании. 

От окончателно гласувания тест обаче излиза, че единствено "България ер" ще може да ползва помощта, твърдят представители на ощетените превозвачи. 

Приетата добавка в актуализирания  бюджет гласи, че: 

- държавата предоставя на въздушните превозвачи с лиценз, издаден от главния директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация", безвъзмездни средства в общ размер до 60 млн. лв.

-  средствата се предоставят за погасяване на публични задължения, задължения към банки и задължения по договори за оперативен лизинг на самолети, дължими към 31 декември 2019 г., в размер на не повече от 20% от оборота от реализирани чартърни програми и наем на самолети за 2019 г.

"Ако това е гласуваният текст, означава, че се подготвя голяма кражба", коментира Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ), пред сайта TravelNews. От бранша обясняват, че всичките 60 милиона ще отидат в "България Еър", защото само тя има неплатени стари публични задължения (отпреди 31 декември 2019 г.) в такива големи размери. Не е тайна, че компанията, която има статут на национален превозвач, дължи точно такава сума на столичния аеропорт за летищни такси. По данни на транспортното министерство неплатените летищни такси са над 60 млн. лева. 

Актуализацията на бюджета бе приета след многочасов маратон, който приключи малко преди 2 ч. през нощта в петък срещу събота. Законът за одобрените промени във финансовия план на държавата все още не е обнародван и всъщност не е съвсем ясно какво точно са гласували онази нощ депутатите.

"Ще изчакаме обнародването на актуализацията в "Държавен вестник". Със сигурност ще реагираме, защото очаквахме тези средства да подпомогнат всички авиокомпании в България. В противен случай голяма част от тях са на ръба на фалита", коментира Иванджиков от името на асоциацията. Според него пандемията е нанесла невиждан в историята негативен ефект върху авиацията в световен мащаб и България е длъжна да се опита да запази авиоиндустрията и самолетите си. 

АБАИ смята да сезира за проблема премиера Стефан Янев, президента Румен Радев и министъра на транспорта Георги Тодоров. Още през пролетта от асоциацията изчислиха, че ковид- кризата  им е донесла загуби за над  100 млн. лева.

Източник: segabg.com