Политиците трябва да са луди, ако не направят кабинетРадев ще

...
Политиците трябва да са луди, ако не направят кабинетРадев ще
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Гигантско значение има кой ще е втори

Политиците би трябвало да са луди, в случай че не създадат кабинет Радев ще завоюва, ГЕРБ ще са първи, Движение за права и свободи показват мощ, споделя социологът Андрей Райчев в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Господин Райчев, в изявление предходната седмица казахте, че давате по 35% на ГЕРБ-ДПС и на партиите на митинга. Има ли смяна в прогнозата Ви предвид на обстановката от последните дни?

- Трите партии на митинга - Има Такъв Народ, " Продължаваме промяната " и " Да, България ", даже считам без влизането на ИБГНИ, са с по към 10% приблизително - общо ще прави 30-35%. ГЕРБ каквото и да направи, надали ще има над 25%. И Движение за права и свободи 10% - общо 35%. Това значи, че на Българска социалистическа партия ролята ще е решаваща.

- Мислите ли, че част от електората на Българска социалистическа партия няма да излезе да гласоподава от боязън поради пандемията и това ще промени картината?

- Как мога да знам? Миналия път нищо такова не видяхме. Но в този момент може и да се следи.  Нова е обстановката. Много хора се изплашиха от разпространяването на вируса. Страх виждаме и с имунизациите. От коронавирус ги е боязън и от това, което ще ги избави, също ги е боязън. Това е леко психопатична обстановка.  Инжекции, които се бият всеки ден, докараха хората до неуравновесеност. Имаме всеобща неуравновесеност - стотици хиляди хора са в невротично положение. Това не е здраве и не е в телата, а в главата.

- Някои социолози предвиждат, че борбата ще е за второто място. Къде виждате Българска социалистическа партия?

- Второто място има гигантско политическо значение. Ако втори са " Продължаваме промяната " или Има Такъв Народ, тогава инициативята ще бъде: Хайде да се обединим. " Продължаваме промяната " ще поканят незабавно Българска социалистическа партия, те го настояват от дълго време. Но си представете, че втора мощ е Българска социалистическа партия. И в случай че Демократична България отново се фръцнат и кажат: " Не може с вашия мандат, вие сте прокажени, махнете се, не ви желаеме ",  а на третия стадий - елате ни на посетители. Представете си, че споделям на една девойка - " вие сте миризливка, не желая да се доближавате! ". След което звъня по телефона и споделям: " А в този момент в моя мандат ела да ми помагаш ". И по какъв начин става това? Те ще я обидят, а по-късно ще я канят.Може би няма да я обидят, в този момент ще забележим, само че въпреки всичко в случай че не Българска социалистическа партия е втора мощ, по-лесно и бързо ще станат договарянията.Възможен е и сюжет Българска социалистическа партия да вземе мандата и отново да се спъне в този проблем, както няколко пъти до момента. А какво й пречи на Българска социалистическа партия да каже: " Аз признавам държавно управление на малцинството и одобрявам поддръжка на ГЕРБ "? Или ГЕРБ да направи такова нещо? Всякакви благоприятни условия има. И още веднъж се желае тези хора да покажат зрялост - съществени ли са тези, които желаят да ни ръководят или ще се подпишат под окончателния си банкрут?

- А с Движение за права и свободи по какъв начин виждате обстановката на фона на тази неизясненост измежду другите партии?

- Фактът, че имат претендент за президент партиен водач се прави за по-голяма готовност на техния електорат и да се показва мощ. Те демонстрират мощ и с появяването на господин Пеевски назад. Но те са 300 000 души електорат, това не е решаващо.

- Как виждате балотажа за президент?

- Не би трябвало Радев да има проблем да победи със солидна преднина. Да, има усложнения сега, допускам, че гласовете на Движение за права и свободи ще прелеят към Герджиков, само че всичко демонстрира, че Радев ще завоюва. Този факт, както и фактът, че ГЕРБ ще бъдат първа политическа мощ, изгледжат най-сигурни.

- В последна сметка ще имаме ли държавно управление макар всичките обструкции, които посочихте?

- Политиците би трябвало да са луди, с цел да не го създадат. Като споделям луди, имам поради хора, които си играят със ориста на останалите. Има един съветски стихотворец - Арсений Тарковски, едно от стихотворенията му приключва по този начин: " Когато ни преследваше ориста, така както някой вманиачен с бръснач в ръка ".  Политиците не би трябвало да си играят с бръснача.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР