Политиката на мир спрямо Сърбия и подценяването на действията ѝ

...
Политиката на мир спрямо Сърбия и подценяването на действията ѝ
Коментари Харесай

Евродепутатите реагираха противоречиво на докладите на ЕК за напредъка на Западните Балкани по пътя към ЕС

Политиката на мир по отношение на Сърбия и подценяването на дейностите ѝ би трябвало да завърши, тъй като не води до нищо и ще има резултат върху района, предизвести през днешния ден хърватският евродепутат и докладчик за Черна гора Тонино Пицула.

Представените през днешния ден отчети на Европейската комисия за напредъка на страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия по европейския път провокираха спорни реакции измежду присъстващите депутати по отношение на отчетите за Сърбия и Босна и Херцеговина.

„ Можете ли да потвърдите, че в случай че следствието на скорошното терористично нахлуване против косовската полиция от страна на сръбски паравоенни единици докаже директното присъединяване на Сърбия под водачеството на (сръбския президент Александър Вучич), това значи съществени политически последици за сръбските управляващи, в това число заледяване на средствата от предприсъединителната рамка на Сърбия? Политиката на мир по отношение на Сърбия и подценяването на дейностите ѝ би трябвало да завърши, тъй като не води до нищо и ще има резултат върху района “, акцентира Пицула, представен от Българска телеграфна агенция.

Местните избори в сръбските общини в Северно Косово през април бяха бойкотирани от косовските сърби и в следствие за кметове бяха определени косовски албанци. Встъпването им в служба в постройките на кметствата бе съпроводено от митинги и конфликти сред сръбското население и представители на мироопазващата задача на НАТО в Косово КейФОР.

Пицула означи, че посоченият от Европейска комисия прогрес на Сърбия в хармонизирането ѝ с външната политика на Европейския съюз е изненада, защото „ преди година бе маркирано, че е изостанала в това отношение “. По думите му, най-важното изискване, което Сърбия към момента следва да извърши, е въвеждането на наказания против Русия.

„ Сърбия е страна, която продължава да работи като дребна Русия на Балканите и продължава да е опасност за сигурността в района “, разяснява българският евродепутат Александър Александров Йорданов.

В отчета си за Сърбия Европейска комисия показва, че с цел да напредне в договарянията за участие в Европейски Съюз страната би трябвало да извършва уговорките си по споразуменията за нормализиране на връзките с Косово, чиято самостоятелност, оповестена през 2008 година, не е приета от Сърбия и пет страни членки на Европейски Съюз. Някои от евродепутатите показаха мнение през днешния ден, че отношението на Европейски Съюз към Белград и Прищина е друго.

„ Призовавам Европейска комисия да преразгледа глобите, наложени на Косово. Да, може да беше безразсъдно от страна на (косовския премиер) Албин Курти да принуди определените албански кметове да влязат в офисите си (в постройките на кметствата), само че огромна част от ескалацията (на напрежението) идва от Сърбия, за жалост “, уточни австрийският евродепутат Томас Вайц.

Докладчикът за Сърбия Владимир Билчик означи, че посланието на Европейски Съюз към Сърбия е, че на парламентарните избори на 17 декември страната би трябвало да избере парламент, който да се концентрира върху действителните промени – в законодателството, във външната политика, в това число и въвеждането на наказания против Русия, както и нормализация на връзките сред Белград и Прищина.

Евродепутатите насочиха рецензии по отношение на връзките на президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик с Русия, на което приписаха „ индиректната рекомендация “ на Европейска комисия за отваряне на договарянията.

„ Трябва ясно да покажем на президента Додик, че не може да седи на два стола по едно и също време, не можеш да казваш, че искаш да се присъединиш към Европейски Съюз, до момента в който си на посещаване на външния министър на Русия Сергей Лавров. Очакваме да направи явен избор “, уточни Вайц.

Германският евродепутат Михаил Галер заключи, че Европейски Съюз би трябвало да се приготви за разширението от финансова позиция.

„ Трябва да намерим способи да задоволим потребностите на новите страни членки, както и ползите на актуалните. Имали сме триумф в тази посока в предишното. Имахме огромно разширение през 2004 година и 2007 година с повече от 100 хиляди жители. Този път сигурно ще бъдат по-малко “, означи Галер.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР