Политиката на ЕЦБ за ниски лихвени проценти и за количествени

...
Политиката на ЕЦБ за ниски лихвени проценти и за количествени
Коментари Харесай

Кристин Лагард готова да продължи политиката на ниски лихви като шеф на ЕЦБ

Политиката на ЕЦБ за ниски лихвени проценти и за количествени удобства освен няма да претърпи основни завои, само че и ще бъде доразвита при Кристин Лагард, която от 31 октомври се чака да смени Марио Драги отпред на банката. Това стана ясно при днешното чуване на Лагард пред Комисията по стопански и финансови въпроси на Европейския парламент.

То продължи повече от два часа, през което време Лагард отговори на повече от двадесет въпроса от всякакво естество - от съответни трансформации в паричната политика до ролята на ЕЦБ в битката с неравенствата и климатичните промени. Лагард се опитваше да има неутрална позиция както към депутатите искащи ЕЦБ да играе по-активна роля във финансирането на екологично чистите производства, по този начин и към тези, които намерено недоволстваха против ниските лихвени нива.

" В своята работа постоянно съм се стремяла да отговоря на упованията на хората. Смятам, че както в МВФ, по този начин и в този момент ще работя по въпросите за обществените неравенства и за климатичните промени ", съобщи Лагард.

Тя акцентира, че за работата на една централна банка е доста значимо тя да има явен мандат. " В това отношение мандата на ЕЦБ за ниска инфлация в изцяло съответен (до 2% инфлация), само че съблюдаването му докара преди години до дефлация. Ако не бяха подхванати ограниченията от 2014-а, стопанската система в Еврозоната щеше да е доста по-слаба. Затова тези ограничения, които доведоха до откриването на 11 млн. нови работни места и които бяха израз на гъвкавата политика на ЕЦБ, бяха верни. В този аспект политиката на ЕЦБ би трябвало да резервира своята еластичност, до момента в който инфлацията остава надалеч по-ниска от заложените от ЕЦБ цели. Поради това ние би трябвало да възприемем нови неконвенционални ограничения за поддръжка на икономическия напредък, като внимаваме за възможни отрицателни резултати от тези ограничения ", разяснява Лагард.

Според претендента за началник на ЕЦБ пълномощията на банковия контрол би трябвало да бъдат разширени, с цел да може рисковете свързани с капитала и с необслужваните заеми да бъдат държани под надзор. " Добре е да обърнем особено внимание на провокациите, които основава засиленото нахлуване на небанковите финансови институцуции и на финтех фирмите със своя рисков капитал на пазара на банковите услуги ", акцентира Лагард.
 ЕЦБ готви ново понижение на лихвите, което може да продължи до 2024-а
ЕЦБ готви ново понижение на лихвите, което може да продължи до 2024-а

Централната банка ще показа през септември нови финансови тласъци, надхвърлящи упованията

Пред депутатите от парламентарната комисия Лагард съобщи, че страните са длъжни да употребяват опциите на фискалните си политики за стимулиране на растежа, само че доста по-важно е завършат нужните структурни промени.

В изявлението си, а и в пространните писмени отговори на поставените й въпроси (близо 60 страници)

Лагард дава да се разбере, че в случай че тя оглави ЕЦБ, няма да се откаже от политиката на негативни лихвени нива и даже при нужда ще я задълбочи. На забележките на холандски депутати, че вложителите в тяхната страна са недоволни от неналичието на приход по своите депозити, за наслада на депутатите от Гърция, Италия и Португалия, Лагард съобщи, че когато се прави оценка успеваемостта на инструментите на лихвената политика би трябвало да се има поради въздействието им както върху вложителите, по този начин и върху кредитополучателите и да се взема решения с най-хубав чист резултат.

В подтекста на това нейно изявление са и писмените й отговори. В тях тя даже твърди, че комерсиалните банки са намерили решения за поддържане на рентабилността си в сегашните условия на ниски лихви и загатва, че ЕЦБ може да ги понижи в допълнение. От тези писмени отговори също излиза наяве, че Лагард приветства политиките както за изкупуване от ЕЦБ на държавни облигации, по този начин и за даване на рефинансиране против поръчителство с корпоративни скъпи бумаги и против облигации на компанни с екологично чисти производства. Пред депутатите в Комисията по стопански и финансови въпроси на Европейски парламент Лагард се въздържа да обещае, че ЕЦБ ще спре да приема като поръчителство за рефинансиране облигации на компании, които не дават отговор на всички критерии на екологичните политики.

По отношение на разширението на Еврозоната Лагард счита, че то би трябвало да продължи, само че по към този момент контури нов път - влизане в Банковия съюз не дружно с приемане в Еврозоната, а още с включването в ERM II. От писмените отговори на Лагард излиза наяве, че разширението на Еврозоната с нови страни-членки би трябвало да става единствено, в случай че претендентите са постигнали висока степен на конвергенция със междинното за Еврозоната ниво.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР