Политическите опити за реформа на съдебната система и в частност

...
Политическите опити за реформа на съдебната система и в частност
Коментари Харесай

Ясен Тодоров свърза атаката срещу Гешев със съдебната реформа и отхвърли версията за инсценировка


Политическите опити за промяна на правосъдната система и в частност на прокуратурата са свързани с експлоадирането на Иван Гешев в понеделник. Тази връзка направи във вторник зам.-директорът на Националната следствена работа (НСлС) Ясен Тодоров пред.

Той визираше желанията на част от парламентарните партии за приемане на механизъм , гарантиращ опцията за дейно следствие на основния прокурор при данни за осъществено от него закононарушение. За това от години упорстват Съветът на Европа и Европейската комисия .

Приемането на подобен механизъм е залегнало като изискване за приемане на евросредства по българския План за възобновяване и резистентност след пандемията от COVID-19. Това е и един от, за които се схванаха ГЕРБ и “Продължаваме промяната-Демократична България ” (ПП-ДБ).

Според Тодоров обаче вносителите на текстовете за този механизъм са усетили, че възможното му приемане “ще катастрофира ” в Конституционния съд (КС) и по тази причина са минали към “по-брутални дейности ”.

“Явно е, че методът, по който се стремят да отстранят настоящия основен прокурор, няма да успее ”, сподели Тодоров.

Той добави, че от кръга на евентуални обвинени за гърмежа в понеделник не са изключени нито магистрати, нито министри, нито депутати, в случай че за тях бъдат открити уличаващи доказателства.

“Няма нито едно обвинено лице все още, само че ще бъдат осъществени процесуално-следствени дейности с всички лица, за които има някакви данни. ”

В края на предишния парламент ГЕРБ изиска пояснение на Конституционен съд по въпроса дали следствието е самостоятелен орган в правосъдната система. Това беше обвързвано с предлагането на “Възраждане ” шефът на следствието да може да организира без значение следствие на основния прокурор - вид, който беше отритнат от Комитета на министрите към Съвет на Европа. Конституционен съд обаче.
Версията за инсценировка - " смешно и неуместно "
Зам.-шефът на следствието беше помолен да разяснява и догатките на политици, че опитът за нападение против Гешев би могъл да е инсцениран. Коментари в тази посока преди ден направиха и от ПП-ДБ .

“Аз бях на място, аз съм видял защо става въпрос, чул съм с ушите си мнението на специалистите. Това е безусловно смешно и неуместно ”, сподели Тодоров и добави, че “ген. Атанасов ще изпадне в много неуместно състояние, когато разбере какви са същинските обстоятелства ”.

Атанасов прикани в понеделник пред бТВ прокуратурата да проверява и версията за инсценировка , тъй като случилото се “прилича на многоцелево интензивно мероприятие ”, което цели да “героизира жертвата, жертвата тук е в кавички, и отклонение на публичното внимание от политическата рецесия ”.

“Аз разгадавам на мнението, което чух с ушите си от хора, които в действителност са експерти в тази област ”, сподели още Тодоров с уточнението, че изводът, че “това взривно устройство е било предопределено за ликвидиране ” е на специалисти от ГДБОП и “неофициално мнение на водещ международен специалист по антитероризъм и гърмежи ”.
Какво се знае досега за гърмежа
Според първичната информация по случая, изнесена в понеделник от шефа на Национална следствена служба Борислав Сарафов , на край пътя сред Белчин и София е било сложено взривно устройство с най-малко 3 кг тротилов еквивалент . То е задействано сега, в който до него е применавал автомобилът, с който се е движел основният прокурор Иван Гешев.

“Ако през вчерашния ден основният прокурор не се е движел с брониран автомобил, през днешния ден Висшият правосъден съвет трябваше да открие изключителна процедура за избор на основен прокурор ”, разяснява Тодоров.

По неофициална информация на Българска национална телевизия Гешев е бил с бронираната кола , с която се е движел по време на в края на предходната седмица и по случайност в понеделник тази кола към момента не е била заменена.

Преди гърмежа основният прокурор е посетил базата на държавното обвиняване в Цигов чарк , след което се е отправил към София. Тодоров нито удостовери, нито отхвърли друга информация на Българска национална телевизия - че по различния маршрут за придвижване на кортежа е било намерено друго взривно устройство.

“В този автомобил, който е обект на атентата, е пътувал основният прокурор, пътували са повече от две лица и не е управлявал той автомобила ”, сподели зам.-шефът на следствието в отговор на въпрос дали е правилно, че Гешев е бил дружно със фамилията си сега на гърмежа.

По думите на Тодоров става въпрос за “планирано мероприятие, подготвяно доста дълго време с няколко участници ”: “За да се стигне до този миг с този гърмеж, очевидно има пропуски [на службите] на доста места. ”

Заместникът на Сарафов не даде детайлности за химическия състав на взривното устройство, нито разяснява съответни имена на евентуални обвинени като поръчители.

“Със сигурност гарант е човек или хора, чиито ползи са съществено наранени от работата на прокуратурата ”, сподели само Тодоров, добавйки: “Виждате какъв брой каузи има формирани в последните години против хора, които се считаха за недосегаеми в годините на прехода. ”

В понеделник вечерта говорителката на основния прокурор Сийка Милева сподели, че Гешев няма да прави никакви изказвания по следствието, а информация по него ще бъде давана единствено след позволение на наблюдаващия прокурор. Делото за терористичен акт се води от Софийската градска прокуратура и по него работят следователи от Национална следствена служба.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР