Политически наблюдатели: Огромен плюс е международният є авторитет!Трябва ни силен

...
Политически наблюдатели: Огромен плюс е международният є авторитет!Трябва ни силен
Коментари Харесай

Ударът „Габриел“

Политически наблюдаващи: Огромен плюс е интернационалният є престиж!
Трябва ни мощен екип, в който решенията не се спускат, съобщи пред депутатите претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС

Първо: Освобождаване на основния прокурор

Номинацията за министър-председател на Мария Габриел се оказа брилянтен политически удар на ГЕРБ-СДС, разясниха извършените срещи с парламентарните обединения вътрешни анализатори и политолози. По думите им Габриел е направила поръчка за разговор с парламентарните обединения, само че и за решения с твърда ръка против обедняването на българите, а голям плюс е “международният престиж, който е постигнала с годините ”. “Ще бъде импортирано искане във Висш съдебен съвет за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор заради уронване на престижа на правосъдната власт. Това ще е първото, което ще направи моето държавно управление, бъдещият правосъден министър ”, безапелационна беше пред представителите на парламентарните групи Мария Габриел.

И разгласи: “Първото ми обръщение ще бъде работа за екипна България и тактика на трите А по образеца на най-високия кредитен рейтинг - упоритост, престиж, ангажимент ”.

“Трябва ни мощен екип, в който решенията не се спускат. Трябва ни престиж в Европа. Ще имаме престиж, в случай че участваме пълноценно във взимането на решения там. Трябва да работим за по-спокойно всекидневие и по-достоен живот ”, сподели Габриел.

“Приоритет е подобряването на сигурността на българските жители, превъзмогване на битовата престъпност, участието в Шенген. Имаме краткосрочни и незабавни тематики като ускорение на присъединяване на България в стратегиите, свързани с модернизацията на страната - просвета, обучение, цифровизация. Ключови са вложенията в младежите ”, безапелационна бе пред депутатите от другите парламентарни групи Мария Габриел. Тя прикани партиите в Народно събрание да се обединят за основния въпрос, който директно касае хората - справяне с инфлацията и растежа на цените.

Габриел организира поредност от срещи за поддръжка на държавно управление като стартира диалог първо с групата на ГЕРБ-СДС, които приветстваха на няколко пъти представянето на целите є като претендент за министър-председател. Заради отсъствието на ПП-ДБ от директна среща с Габриел, тя продължи диалозите с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

“Решенията не се спускат, а се извършват взаимно ”, безапелационна беше Мария Габриел.

Тошко Йорданов показа горчив опит от ръководство с “Промяната ”
Има Такъв Народ: Не се изкушавайте от силово налагане на решения


Надявам се като водеща политическа мощ и водещи на сходен вид договаряния в действителност да осъзнавате това, което казахте, че би трябвало да има разговор и силово налагане на ваши решения, тъй като сте по-голяма политическа партия, няма по какъв начин да се случат, колкото и изкушаващо да е това, съобщи зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов на срещата с Мария Габриел.

“Говоря от някакъв горчив опит от предходното ни присъединяване в изпълнителната власт с Кирил Петков и Асен Василев, когато точно поради сходен метод и надлежно взимане на неверни решения и невслушване в сътрудниците, ние свалихме това държавно управление, което стана нездравословно ”, сподели Йорданов. И добави: “Всичко, което очертахте, е прелестно. Възможно е да имаме разминавания в детайлите и по тази причина те би трябвало да бъдат разисквани на експертно равнище ”.
Зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев: На България ѝ отива да има жена министър председател в този сложен миг!
Имате нашата поддръжка



Хората на открито задават единствено един въпрос: “Ще извършите ли държавно управление? ”, сподели зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев на Мария Габриел.

На България ѝ отива да има жена министър председател в този сложен миг. Ние в Движение за права и свободи имаме принцип - когато има да се свърши значима и виновна работа, се обръщаме към дамите в Движението, сподели на Мария Габриел зам.-председателят на Движение за права и свободи и зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев. По време на работна среща сред експертните групи на двете партии Цонев акцентира, че всички български жители към този момент чакат да бъде формирано постоянно държавно управление. В срещата от страна на Движение за права и свободи участваха още зам.-председателят на 49-ото Народно събрание Филиз Хюсменова, която се познава доста добре с Габриел от времето, котато и двете дами бяха евродепутати, както и зам.-председателите на Движението Ахмед Ахмедов и Станислав Анастасов, финансовият специалист доцент Петър Чобанов, общественият специалист доктор Хасан Адемов и депутатът Елван Гюркаш.
“По отношение на целите ние припомнихме, че огромна част от тях са освен и наши, само че в предизборната акция ние поехме ангажимент пред българските жители да ги осъществим ”, сподели Йордан Цонев.

“От Вашите цели медиите изведоха пред скоба целта с настояването за освобождение на основния прокурор. Нашият ръководител сподели пред медиите, че има насъбрано напрежение в обществото и този проблем би трябвало да бъде решен. Затова приветстваме тази ваша самодейност и я поддържаме ”, акцентира Цонев. И продължи: “Още повече, че тя е в унисон с това, че всички партии приказват за правосъдна промяна, само че Движение за права и свободи е единствената партия, която още през януари 2022 година внесе план за промени в Конституцията, които предвиждаха доста дълбоки промени, същински, конституционни, както предлагат Венецианската комисия и нашите европейски сътрудници ”.

“Имате нашата поддръжка за тази изведена от медиите пред скоби тематика ”, сподели Цонев.

От Движение за права и свободи още веднъж сложиха фокус върху решаването на политическата рецесия, което “минава през сформиране на постоянно държавно управление и работа на Народното събрание ”. Йордан Цонев акцентира, че огромна част от целите на Мария Габриел за работа на държавно управление съответстват с главните точки от програмата на Движение за права и свободи. “Още през 2020 година нашият ръководител предложи да създадем експертен кабинет, който да придвижи Плана за възобновяване и резистентност и оперативните стратегии. Да, загубихме 3 години, уви, и може би много средства по Плана. Но вие сте доста умел европеист и считам, че ще успеем да наваксаме огромна част от това, което бе пропуснато ”, сподели Цонев.

Вашите три А при нас бяха разсъдък, отговор и разговор, напомни предизборното обръщение на Движение за права и свободи Йордан Цонев.
Георги Харизанов, политически анализатор, пред “Труд news ”: Номинацията ѝ е знак на превъзходство над всички останали партии


Първо, номинацията на Мария Габриел е знак освен към външните сътрудници, а и знак във вътрешността и е проява на това, че има доста готови хора, някои от които с доста по-голяма история и с несравнимо по-сериозна биография, политически връзки и контакти с чужбина, в сравнение с са претенциите персонално на Кирил Петков, а в някаква част и на Асен Василев. Защото напълно скоро като причина да бъде обсъден въобще Кирил Петков като възможен участник в проектокабинета на Политическа партия беше изтъкнато, че имал “страшни ” връзки с чужбина, което в този момент на фона на номинацията на Мария Габриел наподобява искрено смешно.

Второ, ясна е външнополитическата устременост на кабинет отпред с Мария Габриел. Няма да има никакво чудене във връзка с курса, на европейската интеграция, отношението на европейските сътрудници, на съдружниците от Европейски Съюз и НАТО. Такава тематика въобще няма да има, също и Шенген и еврозоната дали ще продължи и с какви темпове.

Трето, във вътрешен проект номинацията на Мария Габриел е проява на превъзходство над всички останали партии, тъй като истината е, че сходна фигура в другите политически сили просто няма на такава позиция, с такава биография, с такова интернационално почитание, с толкоз години, прекарани в политиката без да бъде забъркана в никакви кавги и неточности. Другите партии просто нямат подобен човек.

За мен изводът е, че във външен проект Борисов показва примирение, мъдрост, крачка обратно, диалогичност, някаква по-мека позиция. Във вътрешен проект показва превъзходство. Той им споделя в очите - ето, вижте го моя претендент, вие нямате никой, който да се приближи изобщо до нея, това са контакти, опит, познание за политиката.

Следях значително срещите на Мария Габриел в Народното събрание в четвъртък и мисля, че се отдава прекомерно огромно значение на това дали Политическа партия и Демократична България са били на тях или не.

Габриел към депутатите от Българска социалистическа партия: Няма да режем обществени заплащания
Социалисти пишат писма до „ Позитано “: Стига избори! “
Съдебната система и Шенген са безспорни



Кандидатът за министър-председател Мария Габриел увери ПГ на Българска социалистическа партия, че няма да има орязване на обществени заплащания, в случай че събере поддръжка за държавно управление.

Структурите на Българска социалистическа партия в страната са разграничени за и срещу присъединяване на партията в кабинет “Габриел ”, само че към този момент има позиции на локални организации с апела “Стига избори! ”. Червените упорстват пред управлението на партията за две точки - да не се позволява интервенция на България във войната с Украйна и опазване на обществените придобивки за пенсионерите и децата. До дни се чака от Българска социалистическа партия да предизвикват вътрешното допитване до членовете си дали партията да взе участие в програмното държавно управление на Мария Габриел.

На срещата в Народното събрание тя се ангажира с най-чувствителната тематика за алените и съобщи: “Трябва да създадем животът на българите по-добър, няма да режем обществени заплащания! ”. “На тази среща доста по-полезно и по-важно щеше да бъде, в случай че участваха и господин Борисов, и госпожа Нинова. Отсъствието и на двамата слага избрани въпроси в посока на това по какъв начин вие виждате състава на това държавно управление ”, съобщи зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски. Той прикани всички да сложат картите на масата и да кажат какво желаят да се случи в България.

“Пет целта, безспорни за всички, които да изведат България от обстановката, в която се намира, за избраното време, за което е належащо. А “празните кутийки ” да ги оставим на господин Борисов да се забавлява, до момента в който реши дали ще поеме той самодейността ”, сподели Свиленски. И продължи с изострен звук: “Още преди да Ви предлагат бях споделил, че Борисов ще уточни министър председател и ще се скрие. Това го виждаме и през днешния ден. Мисля, че ще се разберем по експертизата, значимото е да отговорим какво държавно управление, с каква поддръжка, за какъв период, какви цели ”. По думите му Българска социалистическа партия няма да взе участие в ръководството, единствено с цел да взе участие в ръководството. Или няма да поддържа държавно управление, единствено с цел да поддържа държавно управление.

“Явявали сме се на избори с ясни цели, българското общество от нас чака ясни задължения, поддръжка за обучение, опазване на здравето, обществена политика - това са главните ни цели. Съдебната система и Шенген са безспорни, за тях мисля, че няма какво да разясняваме ”, сподели зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

Реакция
Благодетели на „ Промяната “ гневни от отсъствието на Кирил и Асен


Христо Иванов се извини пред медиите на Габриел.

Ключови фигури от IT бранша у нас, които са подпомагали предизборни акции на “Продължаваме Промяната ”, на висок звук по телефона дали да се разбере, че отсъствието на ПП-ДБ поради Кирил Петков и Асен Василев от срещата с Мария Габриел е “много недомислена проява ”, “детинщини ” и “фасони ”. Скандалът в парламентарната група на ПП-ДБ набрал скорост сутринта, когато народен представител от Политическа партия получил позвъняване от покровител на “Промяната ” с въпроса: “За какви се мислите? Какви ги вършите в този парламент? ”. Последвало запитване и по какъв начин управлението на обединението е решило, че ще беседва преди седмица с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, а в този момент няма да се отзове на покана за диалог с българския еврокомисар по нововъведения.

Депутати от ПП-ДБ разясниха импровизирано пред кореспонденти, че по-голямата част от Политическа партия и съвсем всички от присъстващите депутати от Демократична България не са имали нищо срещу да изслушат Мария Габриел. А позвъняването от техни “бизнес ангели ” в допълнение предизвикало настроения против дуото Петков-Василев.

Както е известно, от години Габриел работи предпочитано за развиване на IT бранша и нововъведенията, а поредност от нейни начинания още като евродепутат подкрепиха основаването на IT хъбове, развиване на цифровизацията и създаването на европейски стратегии в помощ на прохождащите в иновационните технологии.

Шефовете на ПП-ДБ решили да не отидат на диалога с Мария Габриел в късния следобяд в сряда, а като опрощение измислили, че Кирил Петков и Асен Василев отсъстват от София. “Дължа персонално опрощение на Мария Габриел ”, сподели по-късно пред публицисти съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Той се опита да оправдае неотиването на техни представители, като сподели, че било редно на тази среща да участват всички водачи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР