Полидипсията се контролира от мозъкаОсигурява оцеляването на нашите предци на

...
Полидипсията се контролира от мозъкаОсигурява оцеляването на нашите предци на
Коментари Харесай

Пет причини постоянно да ви се пие вода

Полидипсията се управлява от мозъка
Осигурява оцеляването на нашите предшественици на сушата

Жаждата е вродено възприятие, което човек изпитва през целия си живот. Това е жизненоважен сигнал за телата ни, който ни подтиква да попълним запасите си от вода. Тя е механизъм, развъртян в процеса на еволюцията, който обезпечава оцеляването на нашите предшественици на сушата.

Регулирането на жаждата се прави в мозъка, основно в региона, наречена хипоталамус, която е виновна и за други аспекти на поддържането на непрекъсната вътрешна среда на тялото (хомеостаза). Когато салдото на течностите в тялото е нарушен, специфични нервни кафези в хипоталамуса стартират да реагират на измененията в концентрацията на избрани субстанции в кръвта (осмолалитет) и изпращат сигнали до кората на основния мозък, създавайки чувство за жадност. Успоредно с това се провокира цяла каскада от други реакции, да вземем за пример сухота в устата.

На емоционално-психологическо равнище, когато потребността на тялото от вода се усили, жаждата може да се прояви като мощен мотивиращ тласък, пораждащ набор от страсти като тревога, нервност, предпочитание за разхлаждане и търсене на източници на вода. Психологическото влияние на жаждата може да бъде изключително изразено в обстановки, в които достъпът до вода е стеснен.

Не единствено неналичието на вода води до жадност, само че и прекалено изпотяване, нараснало обособяване на урина, разнообразни медикаменти, избрани медицински положения, висок банкет на сол и даже хормонален дисбаланс.

Порочен кръг

Полидипсия е медицинският термин за несъразмерна жадност и предпочитание за пиянство на извънредно огромни количества течности. Това е единствено един признак, а не съответно цяло заболяване. Полидипсията постоянно е съпроводена от полиурия, т.е. постоянно (и нормално обилно) уриниране. Комбинацията от тези признаци съвсем постоянно демонстрира дисбаланс на водата в тялото. Интересното е, че пиенето на доста вода предизвиква нараснало уриниране, което от своя страна може да усили жаждата: образува се циничен кръг, който от своя страна може да докара до други проблеми, да вземем за пример загуба на електролити, мускулна контракция, невронна интензивност, сърдечен темп.

Може да демонстрира заболяване

Безвкусен диабет (дефицит на аргинин вазопресин): Това заболяване се характеризира с неспособността на тялото да контролира вярно водния баланс заради незадоволително произвеждане или клетъчно приемане на хормона вазопресин. При това положение се появява мощна жадност и доста щедро уриниране.

Психогенна жадност: Това е положение, при което човек пие несъразмерни количества течност под въздействието на психически фактори като натрапчиво държание или психологични разстройства.

Индуцирана от медикаменти полидипсия: Някои медикаменти като диуретици или антидепресанти могат да усилят жаждата. Това включва и нараснала жадност при приема на сибутрамин, много известно средство за намаляване. Някои медикаменти също покачват жаждата, защото те въздействат върху концентрацията на норепинефрин в мозъка.

Първична полидипсия: Това е несъразмерна жадност без ясно забележима съществена причина. По предписание може да бъде обвързвана с нарушавания в механизмите за контролиране на жаждата в организма, когато е наранена мозъчната конструкция, виновна за това възприятие. Това се случва да вземем за пример при инсулт, мозъчен израстък или инфектиране на мозъка (енцефалит).

Жажда с ксеростомия: Ксеростомията или по-просто сухота в устата е положение, характеризиращо се с понижено или незадоволително произвеждане на слюнка. Много постоянно пациентите може да желаят да пият повече заради това положение. Подобно на жаждата, ксеростомията е комплицирано събитие, което може да бъде повлияно от разнообразни фактори. Най-често се предизвиква от банкет на медикаменти, възпалителни болести на съединителната тъкан, болест на Паркинсон, ХИВ зараза, увреждане на нервите на шията и устната празнина и лъчелечение.

Обикновено лекуването на полидипсия включва справяне с главната причина за явлението, било то лекуване на диабет, промяна на медикаменти или елиминиране на психически фактори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР