Пол Ромър [paulromer.net] Още по темата Холандецът, който преведе еврозоната

...
Пол Ромър [paulromer.net] Още по темата Холандецът, който преведе еврозоната
Коментари Харесай

Главният икономист на Световната банка подаде оставка

Пол Ромър

[paulromer.net] Още по тематиката
Холандецът, който преведе еврозоната през кипърската рецесия

Йерун Дейселблум завършва мандата си отпред на Еврогрупата като почитан началник поради невъзмутимия си и спокоен метод на работа
4 дек 2017
Пол Ромър е новият основен икономист на Световната банка

Американецът е прочут последовател на теорията за ендогенния напредък
19 юли 2016 Главният икономист на Световната банка Пол Ромър изненадващо напусна поста си единствено 15 месеца след заемането му, оповестява Financial Times, като се базира на вътрешно съобщение, публикувано до чиновниците на институцията.

Почти незабавно след поемането на позицията през октомври 2016 година Ромър, който е един от най-известните американски икономисти, беше замесен в стълкновения с щатните икономисти в банката по съвсем всички тематики – от метода, по който се изготвят отчетите й, през непреклонния метод на Ромър по отношение на граматиката до съществени въпроси във връзка с употребяваната методология. Изданието напомня, че основният икономист е разгневил мнозина от сътрудниците си и с грубия си темперамент, като вследствие на това в границите на година е бил лишен от мениджърските си отговорности.

В публикуваното до чиновниците на банката в сряда известие президентът й Джим Йон Ким показва, че Ромър го е уведомил, че е решил да се отдръпна " с неотложен резултат " и да се върне на поста си на учител в New York University.

" Пол е надарен икономист и остроумен човек, с който сме имали голям брой хубави полемики по геополитически въпроси и тематики като урбанизацията и бъдещето на работата. Оценявам откровеността и честността му и знам, че съжалява за събитията, при които напуща ", споделя Ким.

Сред тези условия е скорошно изявление за Wall Street Journal, в което Ромър подлага на критика методологията, употребена в влиятелната годишна ранглиста Doing Business на Световната банка, и упреква институцията в манипулиране на данните с политически претекстове, напомня Financial Times. По думите на чиновници в банката, представени от изданието, това е било в прорез с политиката за личния състав й.

Ромър, който отхвърли да разяснява тематиката в сряда, по-късно се отхвърли от изказванията си. " Това не е това, което желаех да кажа или мислех, че съм споделил. Не съм виждал никакви признаци за манипулиране на числата, оповестени в Doing Business или в който и да е различен от отчетите на банката, " написа икономистът в персоналния си блог, предава изданието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР