Покривите на света се срутват. Това заяви генералният секретар на

...
Покривите на света се срутват. Това заяви генералният секретар на
Коментари Харесай

Антонио Гутериш: Спрете лудостта! Покривите на света се срутват

Покривите на света се срутват. Това съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш при посещаване в хималайските региони, съобщи Агенция Франс Прес.

Той прикани света да " спре лудостта " на изменението на климата. Районите към Непал са изгубила съвсем една трета от ледниците си за малко повече от три десетилетия.

" Ледниците са ледени резервоари – тези тук, в Хималаите, доставят прясна вода на над един милиард души. Когато те се свиват, понижават и речните течения ", разяснява Гутериш.

Ледниците на Непал са се стопили с 6% по-бързо през последното десетилетие, в сравнение с през предходното, показва още той.

Тези в Хималаите и Хиндукуш са решителен източник на вода за към 240 милиона души в планинските региони, както и за още 1,65 милиарда души в южноазиатските и югоизточноазиатските речни долини. Ледниците зареждат 10 от най-важните речни системи в света и директно или непряко доставят милиарди хора с храна, сила, чист въздух и приходи.

Учените споделят, че те се топят по-бързо от всеки път заради изменението на климата, излагайки общностите на непредвидими бедствия.

„ Днес съм тук, с цел да извикам от покрива на света: спрете лудостта. Ледниците се отдръпват, само че ние не можем. Трябва да сложим завършек на ерата на изкопаемите горива “, съобщи Гутериш в село Тянгбоче, над което се извисява Еверест.

Светът се е затоплил приблизително с близо 1,2°C от средата на 1800 година, отприщвайки каскада от рискови метеорологични условия, в това число по-интензивни горещи талази, по-тежки суши и стихии, станали по-свирепи от покачването на моретата.

Най-силно наранени са най-уязвимите хора и най-бедните страни в света, които не са създали доста, с цел да допринесат за излъчванията от изкопаеми горива, които покачват температурите. " Светът не може да чака. Трябва да действаме в този момент, с цел да защитим хората на първа линия и да ограничим повишението на световната температура до 1,5°C, с цел да предотвратим най-лошия климатичен безпорядък ", добави Гутериш.

В първата фаза на въздействието на изменението на климата, топенето на ледниците може да провокира разрушителни наводнения.

„ Топените ледници значат „ набъбнали “ езера и реки, които преливат, помитайки цели общности. Но прекомерно скоро ледниците ще пресъхнат, в случай че не се направи смяна “, продължи Гутериш. „ В бъдеще огромни хималайски реки като Инд, Ганг и Брахмапутра може да имат доста понижени потоци. Това значи злополука “, разяснява Антонио Гутериш.

Today from the base of Mt. Everest, I saw for myself the terrible impact of the climate crisis on the Himalayas.

As temperatures rise, glacier melt increases - threatening the lives and livelihoods of entire communities. can’t wait.
— António Guterres (@antonioguterres)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР