Покрай протестите стана пределно ясно, че в България има едно

...
Покрай протестите стана пределно ясно, че в България има едно
Коментари Харесай

Избивайте се, няма да ви пречим!

Покрай митингите стана пределно ясно, че в България има едно скъпо и изцяло безмислено ведомство, което не знае какво да прави, когато му се наложи да влезе в деяние - Министерство на вътрешните работи. По принцип то би трябвало да опазва реда, живота и здравето на българските жители. Вместо това видяхме по какъв начин за 40 дни Министерство на вътрешните работи извървя пътя от бруталното полицейско принуждение против протестиращите до цялостното безхаберие при използване на законите на страната. На процедура против 1.6 милиарда лева български жители

 

получиха " правото " да живеят по законите на джунглата.

 

Последният образец за това е конфликтът и саморазправата сред протестиращи и семейство, пробвало се да премине с автомобила си през блокираното кръстовище на бул. " Ситняково " в столицата. До грозните подиуми нямаше да се стигне, в случай че полицията просто си беше свършила работата - беше отклонила придвижването по този начин, че да няма напрежение. Тя обаче се появи на местопроизшествието с голямо забавяне, макар че се знае, че тъкмо това кръстовище се блокира всяка вечер, а и Първо РПУ е единствено на 500 метра.

По-притеснителното в тази ситуация обаче не е мудността на Министерство на вътрешните работи, а безапелационната увереност на ръководещите го, че освен не са позволили неточност, а въобще не им е работа да се намесват в сходни обстановки!? " Заради безапелационния отвод на уредниците да съблюдават условията на закона, Столична дирекция на вътрешните работи не обезпечава провеждането на тези нерегламентирани мероприятия ", твърди Столична дирекция на вътрешните работи. И " отговорността е напълно на лицата, които се самоопределят като уредници на противозаконните дейности и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища ". На процедура излиза, че полицията няма никакво отношение към спазването на законите в тази страна или пък към опазването на живота и здравето на жителите.

Още по-скандалното е, че в действителност вътрешното министерство

 

направи всичко това изцяло умишлено

 

О че полицията сменя внезапно тактиката си по отношение на митингите и протестиращите. И че от едната прекаленост, при която беше на всеки милиметър и употребяваше груба мощ при най-малкия мотив, минава към другата - тя изцяло изчезна от улиците, не отклонява движението към затворените кръстовища, оставят протестиращите да се оправят сами с ядосани водачи, попаднали неочаквано в клопка. Така полицията съдаде цялостен безпорядък и условия за конфликти, тежки произшествия и разпра. Беше единствено въпрос на време да се стигне и до по-тежък случай.

Първоначално Министерство на вътрешните работи отхвърляше да разяснява за какво не се отцепват местата за обсада и дали това не би могло да докара до проблеми. Единствено препращаше към изказване на вътрешния министър Христо Терзийски и на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов от преди няколко дни, когато те обявиха патетично: " Минали сме през доста ръководства и постоянно сме били на първа линия, тъй като това е главното ни обвързване. Голяма част от обществото желае да се намесим с всички пълномощия, с които разполагаме, и да освободим това, което попречва свободното напредване. Протестиращите споделят да не ги закачаме, да не използваме принуждение против тях.

 

Каквото и да създадем, Министерство на вътрешните работи ще бъде отговорно! "

 

След случая край Румънското посолство обаче истината лъсна - изцяло умишлено вътрешното министерство не си е правило работата, тъй като счита, че хората би трябвало да живеят по законите на джунглата и да оцеляват кой както може.  

Подобно държание е самоубийство за Министерство на вътрешните работи. Резултатът и от престараването с полицейското принуждение, и от цялостното безхаберие е еднакъв - цялостна липса на доверие на обществото към тази институция. А точно респектът към полицията е в основата на страната. В България обаче от дълго време се виждат две притеснителни трендове.

От една страна, малко на брой се обръщат за помощ към полицията, тъй като не знаят на кого ще попаднат и

 

дали от жертва няма да се трансфорат в нарушители

 

Или пък дали полицаят срещу тях не е подкупен. Затова и латентната престъпност е толкоз висока - счита се, че тя е над 50%. Просто хората от дълго време са спрели да търсят помощ от полицията. А не са намалели битовите закононарушения, както обичат да се хвалят от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.

От друга страна, когато въпреки всичко реши да се намеси в конфликтни обстановки, полицията или използва прекалено мощ, или пък самата тя яде бой.

Всичко това демонстрира първи проблясъци на държавен полуразпад. И разумно поражда въпросът за какво хората би трябвало да заплащат скъпо и прескъпо за издръжката на система, която не може да им подсигурява сигурност?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР