Покрай празничните коктейли може да се наложи да хапнете морски

...
Покрай празничните коктейли може да се наложи да хапнете морски
Коментари Харесай

Знаете ли как се ядат морски дарове и специалитети?

Покрай празничните коктейли може да се наложи да хапнете морски деликатеси, а с цел да се храните вярно, би трябвало да знаете някои тънкости. Много хора се отхвърлят да ги опитат, откакто видят странните щипки, с които би трябвало да си служат. Но изисканото ястие на морски блага не е толкоз мъчно.

Стридите се сервират отворени и върху лед. Но в случай че ви се паднат затворени, вземете черупката със салфетка, като плоската й страна би трябвало да е нагоре. Мушнете крайчеца на специфичния нож сред двете половинки на морския жител. Пъхнете острието във вътрешността и го завъртете, с цел да отворите половинките.

След това вземете в лявата си ръка цялостната половинка и благодарение на специфична вилица за стриди, която наподобява на тризъбец, набучете месцето и го хапнете. Преди това го полейте с лимонен сок.

 Миди

Мидите се сервират в случай че не обелени, то най-малко в разтворени черупки. В случай, че на масата има черупки, с лявата ръка вземете специфичната щипка и фиксирайте с нея черупката. С дясната извадете месото благодарение на вилица.

Варените скариди са лесни за разчистване – само че с ръце можете да си ги чистите на плажа. В изтънчен ресторант би трябвало да ви ги поднесат изцяло изчистени. Ако скаридите са в чинията ви, хапвайте ги с вилица, а в случай че са по-големи, режете с нож. Но в случай че са в общо ястие, взимайте си по една и я топвайте в сос. Ако ви сервират непочистени скариди, сбърчете нос и върнете чинията на келнера.

Не забравяйте, че от време на време готвачът поставя една-две непочистени скариди за хубост, можете да не ги изяждате.

 Морски Дарове

Калмарите нормално се сервират като панирани колелца, които се употребяват благодарение на вилица и нож. Омарите са по-сложни. Обикновено те се сервират разрязани и всеки си взима по една част.

За да извади от нея месото, би трябвало да си послужи със специфичен уред. В единия му край има вилица тризъбец, а на другия – плоска лъжичка за добиване на сока. Докато вадите месото, самоуверено хващайте черупката с пръсти.

Раците се ядат елементарно в другарска компания, само че в случай че би трябвало да се държите на състояние, ще би трябвало да си послужите с цялостен набор принадлежности. Първо влиза в приложимост щипка, която безусловно разсича черупката.

Следва работата с тризъба виличка, която вади месото. И най-после, не забравяйте, че водата, която се подава в купичка, в която плува лимон, не е за пиянство, а за изплакване на ръцете.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР